Panir (ook
wel paneer genoemd) is een vleesvervanger op basis van zuivel uit de Indiase
keuken, het is eigenlijk een hele jonge kaas.
Toen ik voor
het eerst panir maakte was ik erg te spreken over de "bite" maar het
heeft weinig smaak van zichzelf. Het is mijn ervaring dat je de kruiden er
beter vroeg doorheen kan doen, in plaats van het later bestrooien met kruiden.
In dit geval heb ik panir kebab reepjes gemaakt, maar je kan het ook als burgers/
schijven of als stukjes bereiden. Het is ook bijzonder geschikt om bijvoorbeeld
stukjes kip te vervangen in een Indisch gerecht.
Ik heb 2
liter melk gebruikt (magere/halfvol in dit geval) en ik heb daarmee 300gr
panir gemaakt. Het was de planning om daar 2 dagen met 2 personen van te eten,
achteraf gezien had ik wel ietsje meer kunnen maken. Nu zijn wij gewend een
kleine portie "vlees" te nuttigen maar als dat niet het geval is kan
je beter 3 liter melk gebruiken voor vier personen. Dan komen de kosten op
ongeveer € 1,80 voor vleesvervanger voor 4 personen.
Ik heb de helft van de panir meteen gebakken en die avond gegeten, de andere helft heb ik in de koelkast bewaard voor de volgende dag. De tweede dat was het nog lekkerder, dus als je tijd hebt is het aan te raden de panir een dag van tevoren te bereiden. Hieronder leg ik uit hoe je het maakt:
Ik heb de helft van de panir meteen gebakken en die avond gegeten, de andere helft heb ik in de koelkast bewaard voor de volgende dag. De tweede dat was het nog lekkerder, dus als je tijd hebt is het aan te raden de panir een dag van tevoren te bereiden. Hieronder leg ik uit hoe je het maakt:
Ingrediënten
voor 300gr. panir
2 liter
verse melk
een
redelijke hoeveelheid citroensap
kruiden naar
wens ( ik gebruikte hier kebab kruiden)
Naast de
ingrediënten heb je ook nog een vergiet, een theedoek, een bordje wat in het
vergiet past, iets zwaars,2 pannen en een roerlepel nodig.
Giet alle
melk in de pan en breng het langzaam naar het kookpunt toe.
Als het net
kookt voeg je een flinke scheut citroensap toe en zet je het vuur uit.
Roer de
citroensap goed door de melk, als het goed is begint de melk een beetje te
schiften nu. Dit kan je goed zien aan de klontjes op je lepel. Voeg elke keer
wat meer citroensap toe en roer dit door, totdat de melk duidelijk geschift is.
Nu laat je het 10 minuten rusten.
Het ziet er
dan zo uit:
Pak nu de
tweede pan en zet het vergiet hierop. Leg de theedoek in het vergiet en schenk
de inhoud van de pan hierin.
(als je
hüttenkäse wilde maken ben je nu klaar :) Dan moet je niet teveel vocht laten
weglekken en hoef je er alleen nog een beetje zout door te roeren)
Dit is het
moment om de kruiden toe te voegen. Ik maak kebab reepjes en voeg dus kebab
kruiden toe. Maar je kan hier natuurlijk van alles aan toe voegen.
Roer de
kruiden er goed door.
Nu kan je
het afdekken met een bordje en iets zwaars, zodat al het vocht eruit gedrukt wordt.
Nu laat je
het zo'n 20-30 minuten met rust. Daarna ziet het er zo uit:
Keer het
geheel om op een snijplank, ik heb hier
een soort dikke pannenkoek. De vorm en dikte is natuurlijk afhankelijk van je
vergiet en het bord.
Omdat ik
kebab maak snijd ik de panir in reepjes.
Nu kan je de
reepjes in een beetje olie bakken in de koekenpan, totdat ze mooi gekleurd
zijn.
En dan zijn
ze klaar! Ik ga zeker nog een keer panir kebab maken, het was heerlijk!
Mooi duidelijke beschrijving, komt op mijn 'to do' lijstje. :-)
BeantwoordenVerwijderenLeuk! Het is echt heel lekker én goedkoop.
VerwijderenBen benieuwd hoe het bevalt.
Ik had er nog nooit van gehoord. Bedankt voor je heldere uitleg!
BeantwoordenVerwijderenGeen dank!
VerwijderenIk eet sinds een paar maanden vegetarisch en vind dit een heel leuk recept om te gaan proberen deze week, ben het nog niet eerder tegengekomen. Alleen kebabkruiden heb ik nog nooit gezien, of maak je het kruidenmengsel zelf?
BeantwoordenVerwijderenHeel leuk blog trouwens, vooral met de foto's erbij geweldig, bedankt!
Groet,
Jacqueline
De kebapkruiden komen van de AH, in een potje.
VerwijderenHet is super lekker en heel betaalbaar vegetarisch eten dus ik zou zeggen probeer het!
En bedankt voor je compliment!