donderdag 22 augustus 2013

Wasbaar toiletpapier

Afbeelding van de Polivka familie


In het kader van zelfvoorziening en zuinigheid is het raar om voor iets te betalen wat je gewoon weg gooit. Ik gebruik al jaren geen keukenrol en geen papieren zakdoekjes maar (natuurlijk) wel toiletpapier. Ik gebruik toiletpapier alleen na het poepen of als ik ongesteld ben, verder was ik mij met water (staat een flesje bij het toilet) en droog ik mij daarna af met een washandje.

Maar ik blijf toch nadenken, ik zou toch zonder toiletpapier kunnen. Ik kwam wat informatie tegen op het internet, hier vind je een leuk (Engelstalig) stukje  van penniless parenting waarin zij heel duidelijk uitlegt hoe het bij hun thuis gaat. In het Engels noemen ze wasbaar toiletpapier " family cloth" wat vertaald als familie doekjes. Nu was ik van plan om later (als wij een kindje zouden krijgen) gebruik te maken van katoenen luiers. Het idee erachter is hetzelfde, waarom dan geen wasbaar toiletpapier? 

Maar is het extra wassen niet duurder?
Het enige wat ik mij afvraag is of het opweegt tegen de kosten van het wassen. Het lijkt me dat je de stapel wasbaar toiletpapier niet te lang kan laten liggen, je zou dit minimaal een keer per week moeten wassen. En natuurlijk heet, na enig speuren denk ik dat een 60 graden was zal voldoen. Laat ik nu een handleiding bij mijn wasmachine hebben waar in staat wat hij verbruikt.

Ziehier, ik denk dat ik niet meer dan 3 kg wasbaar toiletpapier zou hebben dus een kort programma zal volstaan. Dan zou ik dus per week 0,73 kWh en 47liter water verbruiken. Op jaarbasis zou dit dus neerkomen op 38kWh en 2.5m3 water. Uitgaande van een € 0.26 per kWh is dat € 9,88 aan stroom, laten we voor water uitgaan van € 1,- per kuub dan komt er nog € 2,50 bij. De totale kosten voor het wassen komen dus op € 12,38 per jaar.

Nu weet ik niet precies wat ik uitgeef aan toiletpapier in een jaar. Volgens mij hebben wij sinds de verhuizing al 3 pakken van 8 rollen verbruikt. De verhuizing was 15 juni dat is nu dus ongeveer 2 maanden geleden. Dat zou grof gerekend neerkomen op 1,5 pak per maand en dus 18 pakken toiletpapier per jaar. Een pak kost € 1,95 dus de totale kosten zouden € 35,- per jaar zijn. De besparing van het wasbare toiletpapier komt volgens deze berekening neer op ( € 35,- minus € 12,38=) € 22,62 per jaar. Dat is geen wereldbedrag maar deze berekening verschilt per huishouden en is afhankelijk van hoeveel je verbruikt. In een huishouden met kinderen kan het te besparen bedrag nog behoorlijk oplopen.

Geld is niet alles
Maar het gaat natuurlijk niet alleen om het geld. Het is natuurlijk een grote milieubesparing. Er hoeft voor mij geen wc-papier gemaakt, verpakt en vervoerd te worden. Bovendien streven wij naar zelfvoorziening en dit past goed in dat straatje. Niet in de minste plaats omdat wij niet aangesloten zijn op het riool, maar een septic tank hebben.

Wat heb je nodig?
Het voordeel is dat je weinig tot geen startkosten hebt. Het enige wat je nodig hebt is een (soort) luieremmer, wat oude stof om tot doekjes te maken en dan ben je er al. Terwijl ik dit schrijf wordt ik er steeds zekerder van, ik ga het gewoon proberen! Ik heb nog ergens een oud flanellen laken liggen die ik ga opknippen in lapjes. Ik ga jullie later updaten!

53 opmerkingen:

 1. Ik ben erg benieuwd hoe het je gaat bevallen!!

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Dit gaat mij een stapje te ver, haha. En vraag me af hoe lang je zo'n emmer wilt laten staan. (vooral zomers als het warm is) In je berekening ga je wellicht van volle trommels uit, terwijl ik me kan voorstellen dat je eerder wil gaan wassen. Nee deze besparing past niet bij mij, maar ik vind het knap dat je het gaat proberen. En ok ik ben benieuwd of het bevalt.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik ga niet perse uit van een volle trommel, maar van een vast was moment een keer per week.

   Ik heb het voordeel dat het bij ons binnen eigenlijk nooit warm is. Het is niet zo dat het heel broeierig gaat worden.

   Ik heb ook al bedacht dat er een soort waszak in de luieremmer moet zitten, dan kan je deze dichtknopen en zo in de wasmachine gooien. Je raakt het dan nooit aan.

   Al met al, wordt het een interessant experiment.

   Verwijderen
 3. Ik ben ook erg benieuwd hoe dit zal bevallen!

  Ik kan me er nog niet zo veel bij voorstellen. Zoals jij het omschrijft klinkt het allemaal heel redelijk. Maar om nou de hele week vuil toilet'papier' op te sparen en in een emmer in m'n douche/wc te laten staan? Nee, dat vind ik niet zo'n aanlokkelijk idee. (Ik woon in een appartementje, heb geen berging waar ik dergelijke dingen neer zou kunnen zetten.)
  Daarbij vind ik het ook niet zo'n fijn vooruitzicht om de doekjes die door bezoek zijn gebruikt aan te pakken en te wassen. (Maar dat zegt misschien meer over mij dan over het concept, hoor, haha.)

  Succes met je experiment!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Voor visite behoud ik gewoon normaal toiletpapier. Ik denk ook niet dat zij het wasbare spul zouden willen gebruiken ;D

   Ik ben zelf ook erg benieuwd hoe het gaat bevallen !

   Verwijderen
 4. Stiekem zou ik dit ook wel uit willen proberen maar dan wordt mijn man boos weet ik nu al zeker! Ook als alleen ik dat dus zou doen. Haha, dus dat doe ik maar even niet. Ben benieuwd hoe het je zal bevallen!
  Je kan ook nog de doekjes meteen eerst uitspoelen in een emmer koud water....uurtje laten staan zeg maar...en dan laten drogen...en daarna wassen? Kan je op 40 graden dan wassen omdat het al in het water gestaan heeft...en misschien net wat aangenamer qua geur als het 'n kleine week staat te wachten?? ;-)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. grappig dat jij het ook zou willen proberen, maar je relatie ervoor op het spel zetten is het natuurlijk niet waard :D

   Dat zou kunnen, maar dan moet ik de wasmachine er speciaal voor draaien en dat zou niet zo gunstig zijn. Ik draai normaal gezien 3 wassen in 2 weken en deze zijn dan vol dus daar kan ook niks bij.

   We zullen zien hoe het gaat!

   Verwijderen
 5. Die fles water is al een besparing. Ik ben heel benieuwd,hoe dit bevalt. Je verhaal geeft me wel een duwtje om nu die stoffen pads voor reinigingsmelk eindelijk eens te gaan maken.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Klopt het wassen met water is zeker een besparing, en het is nog fijner ook. Mede daarom wil ik nu eindelijk doorzetten ;)
   Ja leuk! stoffen watjes. Ga lekker aan de slag :D

   Verwijderen
 6. De hele week laten staan lijkt me niet lekker, bovendien dan trekt het vuil er alleen maar dieper in. Je je zal toch vaker moeten wassen denk ik. Maar geef mij maar gewoon wc papier, dat vind ik toch frisser.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dat heb ik ook al overwogen. Er is ook nog de optie om in de luieremmer wat water met azijn te doen, dan kunnen de vieze doekjes alvast weken. Maar de ervaring zal het leren.

   Verwijderen
  2. Dan moet je geen azijn gebruiken maar soda, azijn houdt de kleuren vast terwijl soda een blekende werking heeft.
   Ik denk dat hier 't toilet te klein zal zijn als 'k dat voorstel ;)
   groet

   Verwijderen
  3. Ik ging meer voor de geur neutraliserende werking van azijn. Bovendien denk ik dat vlekken minder intrekken als het in het vocht zit. Maar het zou natuurlijk allebei kunnen.

   Oi een te klein toilet, dat kunnen we niet hebben ;D

   Verwijderen
 7. Bijzonder he, hoe basisbehoeften in diverse landen kunnen verschillen.
  Voor ons is wc-papier schrappen bijna not-done. In vele arme landen is er echt geen geld voor wc-papier. In veel landen gebruiken ze standaard water om af te spoelen. En in weer andere landen is het heel gewoon om wc-papier in een emmertje naast de wc te doen ipv doorspoelen, want dat kan de riolering niet aan.

  Groet,Greet

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Helemaal eens, echt een groot verschil per regio/cultuur.

   Wij hebben hier in het begin al 2 keer een verstopping gehad. Dus geen toiletpapier zou ook daarin schelen.

   Naar wat ik lees vinden de meeste gebruikers van wasbaar toiletpapier het veel fijner, en zouden ze niet meer terug willen.

   Verwijderen
 8. Zou niets voor mij zijn. Ik gebruik in mijn eenpersoonshuishouden ongeveer 1 rol per week. Ik gebruik wel al een paar jaar wasbaar maandverband en wasbare inlegkruisjes. Van met merk moniji. Meer uit milieu overwegingen dan uit financiele. Maar de besparing is mooi mee genomen. En heel fijn in gebruik. Mascha.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik gebruik geen wasbaar maandverband maar een menstruatie cup. Ook voornamelijk vanuit milieu overwegingen. Het is even wennen maar ik vind ze zeer fijn in gebruik. Het voelt voor mij een stuk schoner dan tampons of maandverband.

   Verwijderen
 9. Ten eerste is 8 rollen wc papier voor 1,95 duur kan veel goedkoper.

  Ik denk wil je die doeken echt schoon krijgen echt remspoorvrij moet je minimaal kookwas 90/95 graden en daardoor ben je duurder uit. (extreem cheap skates TLC)

  Ik zie dit niet zitten ook voor visite en een keer in de week met die doekjes kom je ook niet aan de 3 kilo en alles minder in wasmachine dan volbeladen is duur wassen.

  En die stank van zoveel dagen laten liggen :( jakkie bah

  Ik denk als ik het altijd op het werk doe ben ik veel goedkoper uit :)  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Wat betreft de prijs van het wc papier, de prijs zegt niet alles. Het gaat om de prijs kwaliteit verhouding. In dit geval is het een goede kwaliteit, zodat je minder hoeft te pakken. Dat hele dunne toiletpapier is misschien goedkoper in aanschaf, maar duurder in het gebruik.

   Als ik kijk naar poepluiers worden die meestal op 60 graden gewassen, het lijkt me dat dat vergelijkbaar is. Daarnaast hoeven de doekjes er niet als nieuw uit te zien, als ze maar schoon zijn.

   Ik snap dat ik geen 3 kilo aan doekjes in de week ga redden, en dat ik de wasmachine dan niet volledig benut. Echter dat maakt de was niet duurder, alleen minder economisch. Mijn berekening klopt nog steeds.

   Wat betreft de visite, die kunnen gewoon toiletpapier gebruiken. En de stank, lijkt mij niet anders dan luiers. Zoals ik al eerder aangaf, ik kan ze altijd in water met azijn laten weken dat gaat dan meteen de geur tegen.

   Op het werk poepen is wellicht goedkoper voor jouw persoonlijk, maar het ging mij ook niet om de € 20,- die ik in het jaar bespaar. Het gaat mij om het verminderen van de milieubelasting en het vergroten van mijn zelfvoorzienendheid.

   In dat zelfde straatje wil ik ook nog graag een composttoilet, of een poephuis buiten.

   Verwijderen
  2. Maar dan klopt de berekening toch niet dan heb je wel wc papier nodig en hoe maak je die doekjes schoon enkel met water ? Die doekjes kost ook geld.

   En je gegevens zijn fabrieks gegevens mij is de ervaring dat die nogal kunnen afwijken van de werkelijkheid.

   Milieubelasting nu verbruik je meer stroom kolen/kerncentrales draaien nu meer voor jouw :)

   Verwijderen
  3. Je bedoelt dat ik wc papier nodig heb voor gasten? Dat zijn misschien 3 rollen in het jaar, dat vind ik een behoorlijke vermindering.

   De wc-doekjes maak ik schoon met zelfgemaakt wasmiddel, met een wasverzachter van azijn.

   De doekjes kosten geen geld, alleen tijd. Ik maak ze van restmaterialen die ik nog heb liggen.

   De fabrieks gegevens ga ik controleren, ik stop een kwh-meter in de wasmachine. Mijn ervaring is ook dat ze wel eens afwijken, zo is mijn auto in werkelijkheid zuiniger dan de gegevens aangeven :D

   Ik verbruik persoonlijk meer stroom, maar die ga ik binnenkort opwekken via mijn eigen zonnepanelen (nu heb ik groene stroom)
   En het kost veel meer energie om WC-papier te maken, vervoeren naar de winkel, verkopen en te vervoeren naar huis dan dat ene extra wasje dat ik per week zal draaien. Het verschil is dat de belasting nu zichtbaar bij mij ligt in plaats van bij de industrie.

   Verwijderen
 10. Interessant experiment.
  Wat ik alleen niet snap: na een plas gebruik je water... Waarom dan niet ook water gebruiken na een grote boodschap? Dan droogmaken met die wasbare dingen en je hebt punt 1 geen echt vieze, stinkende doekjes en komt op hetzelfde uit.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Goed punt! Ik ben ook van plan om het te combineren. Dus schoonmaken met water en de doekjes. Door eerst een beetje te spoelen en daarna met een nat doekje af te nemen lijk me dat je alles wel schoon krijgt, daarna nog een keer met een droog doekje schoonmaken.
   Maar ik moet het in de praktijk nog even bekijken.

   Verwijderen
 11. Toevallig was dit laats op TLC (volgens mijal eerder genoemd in de reactie's). Daar was een gezin met 3 kinderen die dat ook deed. Echt heel bijzonder en knap! Ik ben erg benieuwd nar je bevindingen!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ja ik ken het programma, is dat niet extreme cheapskates? Volgens mij is het toiletpapier in Amerika echt veel duurder, en met drie kinderen scheelde het hun honderden dollars per jaar.
   Ik zal hier zeker een update schrijven!

   Verwijderen
 12. Mijn zus heeft ongeveer een half jaar wasbare ' billendoekjes voor zindelijke mensen' gebruikt maar na een maand of 4 waren de doekjes niet meer schoon te krijgen.
  Van oude luiers weer nieuwe gemaakt maar na 3 maanden het experiment opgegeven !

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Wat een grappige omschrijving 'billendoekjes voor zindelijke mensen'.
   Ik ben zelf heel benieuwd hoe het gaat bevallen, ik zal het hier later nog eens melden!

   Verwijderen
 13. Dit vind ik stiekem toch wel een heel akelig idee, gek eigenlijk want uitwasbaren maandverband of katoenenuiers niet...

  Ben benieuwt hoe het je vergaat,

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dat onderscheid maken veel mensen, apart is dat. Misschien zijn we ook wel heel erg verwend, dat we daar niet meer over na hoeven te denken want we kunnen alles toch weggooien?
   Ik ben inmiddels druk bezig met doekjes maken, binnenkort een update.

   Verwijderen
 14. Ik gebruik water om de billen te wassen, ook na de grote boodschap. geleerd van mijn Indonesische vriendinnetje vroeger. Ik vind dat gevoel van frisheid heerlijk, dat red ik niet met een wcpapiertje, ik dep even na met een wc papiertje.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Wat leuk dat jij het al kende! Ik vind het zelf ook veel fijner dan met papier, het voelt veel schoner!

   Verwijderen
 15. Hoe bevalt het tot nu toe? 'k Ben er nu een tijdje mee bezig en mij bevalt het heel erg goed!! 'k Ben de enige in huis die ze gebruikt (voor de kleine boodschap). Ze zijn veel zachter (gemaakt van oude flannellen lakens). Ze gaan niet stinken en worden goed schoon. 'k gebruikte ongemerkt vaak veel toiletpapier en nu besparen we daar enorm op. Maar het is ook gewoon prettiger om te vegen met stof dan met papier!!
  'k Ben nog wel benieuwd naar hoe jullie dat doen met water na de grote boodschap.
  Hier trouwens alles zoveel mogeiljk wasbaar: luiers, billendoekjes, zakdoeken, vaatdoekjes, koffiefilters, maandverband en nu dus ook toiletpapier.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Leuk dat jij het ook gebruikt!
   Ik gebruikte inderdaad al wasbare vaatdoekjes (ipv keukenrol), zakdoekjes, menstruatiecups en dan denk je; waarom geen wc papier.
   Ik wilde ze ook graag van flanel maken, maar kom mijn oude laken niet vinden. Daarom zijn ze nu van katoen, werkt ook prima.

   Ik gebruik ze nu al maanden en ben heel erg tevreden. Door de combinatie van eerst afspoelen met water en daarna afdrogen met een doekje voel ik mij veel schoner! En het is eigenlijk gewoon veel luxer :)

   Verwijderen
 16. Net je blog ontdekt en enthousiast, omdat ik ook met een hoop dingen experimenteer.
  Wel eens van een zaagseltoilet gehoord? Als je grote moestuin hebt, goede optie, want je gebruikt weinig water. Als je oplet met het soort papier dat je koopt, kun je het ook composteren.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Wij zijn in de toekomst van plan om een compost toilet te plaatsen in de badkamer (die wij nog moeten opknappen), ik denk dat het wellicht vergelijkbaar is met een zaagseltoilet. Ik zal eens goo,gelen.
   Wij vinden het inderdaad maar raar en onnodig om drinkwater te gebruiken om het toilet door te spoelen.

   Verwijderen
 17. Ik heb er vandaag een blogje geschreven over stoffen toiletpapier. Over het algemeen vindt men het niet erg besparend en vies! Ik denk dat dat vieze wel meevalt als je ze gebruikt voor de kleine boodschap.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Het vieze valt mij 100% mee, ik gebruik ook een flesje water om mij eerst af te spoelen. De doekjes worden hierdoor eigenlijk niet vies.

   Ik vind het grappig om te zien dat mensen zich hier zo over op kunnen winden ;)

   Verwijderen
 18. Grappig dat iedereen zich zo druk maakt over de geur van de emmer.
  Ik heb geen ervaring met wasbaar wcpapier (goed idee!) maar wel met wasbare billendoekjes en luiers en die kunnen makkelijk een week staan zonder te ruiken. De luiers spoel ik dan wel even uit in bad en doekjes alleen als ze heel erg vies zijn. Bij gezonde mensen met normale drollen zou dat niet nodig moeten zijn.
  Ik ben benieuwd hoe je experiment is afgelopen.

  BeantwoordenVerwijderen
 19. Ik zou het wel heet wassen. Het is onhygiënisch. Vroeger hadden ze een ton. En daarnaast lag krantenpapier.

  BeantwoordenVerwijderen
 20. Bedankt voor de maten, wil dit al een tijdje voor mezelf proberen. (Mijn kerels moeten er niet aan denken😉). Ik ga oude t shirts en lakens gebruiken. En de tip van afspoelen met water Neem ik ook zeker mee.

  BeantwoordenVerwijderen
 21. Gebruik je nog steeds wasbaar toiletpapier?

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Jep, en het bevalt goed. Hoewel we inmiddels ook een bidet hebben, dus geen geklier met waterflesjes maar gewoon een kleine handdouche bij het toilet. De doekjes zijn dus meer om af te drogen dan dat ze echt vies worden.

   Verwijderen
  2. Dank je! Ik twijfel nog, vooral man eigenlijk haha. Ideaal een bidet!
   Gewoon afdeppen zoals met wc papier vond je niet fijn/fris?

   Verwijderen
  3. Ik vond het vooral verspillend, bovendien hebben wij een septic tank dus wilde het zo 'schoon' mogelijk houden.

   Maar nu ik deze ervaring heb, vind ik het veel fijner en ook veel frisser.

   Verwijderen
 22. Zou fijn zijn wanneer je urine en ontlasting ook als energie zou kunnen gebruiken en opwekken. Nog minder ben je afhankelijk van anderen die je blut maken en je zo zonder stroom kunt komen te zitten en ben je ook nog schoner bezig. Een meisje in Afrika heeft al iets uitgevonden met urine, energie opwekken en gebruiken, ben trots op die meid. Zat me af te vragen of je anus kunt schoonmaken met water ipv wc papier of wasbare wc papier. Zo'n kleine op zijn plek gezette hogedrukspuitje :o)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ja eens, in de toekomst willen wij een compost toilet. Dan kan je je bodem weer verrijken met je eigen afval.

   Voor nu hebben we ook een hand bidet, zoiets : http://www.ebay.de/itm/Burgtal-17736-AS-08-Fia-Arabic-Shower-Bidet-Set-Handbrause-inkl-Wandhalterung-/162012680833?

   Verwijderen
 23. Ik ben benieuwd of alle voorstanders nog steeds zo positief zijn. Ik heb geen (plaats voor) bidet en zie niet voor me hoe ik met een flesje water mijn ontlasting goed weg krijg zonder te knoeien. Ik woon alleen en volgens mij doe ik er dan erg lang over om voldoende doekjes gebruikt te hebben om een was te gaan draaien, zelfs halfvol.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik ben nog steeds positief.
   Natuurlijk heb ik inmiddels wel een bidet, of eigenlijk een handdouche. Dat neemt eigenlijk amper plek in.
   Het is een kleine handzame sproeikop met een slang eraan. Past zelfs op het kleinste kamertje.

   Zonder kan je er ook voor kiezen om het wasbare toiletpapier alleen bij het plassen te gebruiken.

   De doekjes zelf nemen amper ruimte in beslag, dus wachten op een volle trommel met alleen doekjes zou maanden duren. Ik gooi ze gewoon bij de 60 graden was.

   Verwijderen
  2. Wij zijn het gaan gebruiken voor onze dochter op advies van de pediater. Ze had erg veel last en dat ging zo beter. Ondertussen gebruikt ons hele gezin het en zijn erg tevreden. De doekjes maak ik van tevoren nat met water en kokosolie (voor de zachtheid voor dochter). Zou niet meer terug gaan naar gewoon papier!

   Verwijderen
 24. Ik vindt het een prachtige, ik heb al uit wasbare "watten schijfjes" En uitwasbaar maandverband, en met wc papier voornamelijk vaak het gevoel dat ik het alleen maar aan het uit smeren ben. Zo'n doekje zou ik goed nat kunnen maken en dan een fijn schoon kontje hebben ^^ meteen in een waszak in een emmertje lijkt me een top idee

  BeantwoordenVerwijderen
 25. Ik krijg een wit t shirt nog niet eens vlekvrij laat staan die toilet doekkies haha

  BeantwoordenVerwijderen
 26. Toen ik nog katoenen luiers waste, spoelde ik de poepluier eerst in de wc pot uit en dan deed ik die in de luieremmer met water en Biotex inweekmiddel. Na het wassen in de machine met Dixan kwamen ze er blinkend schoon weer uit.

  BeantwoordenVerwijderen