woensdag 21 augustus 2013

Boodschappengeld 2


Eerder schreef ik over mijn huishoudgeld en hoe ik dat verdeelde, lees ook hier. Omdat onze financiële situatie onzeker is heb ik het huishoudgeld verlaagd. De verdeling is nu als volgt:

Huishoudgeld
€ 200,00
 per maand
Boodschappen
€ 150,00

Kleding
€ 20,00

Cadeaus
€ 10,00

Leuke dingen
€ 15,00

Kerst
€ 5,00


Ik heb overwogen om alleen geld te reserveren voor boodschappen en de andere potjes tijdelijk te schorsen, maar aan de andere kant lijkt me dat onverstandig. Ten eerste gaat het maandelijks om € 50,- en ten tweede hebben we die reservering ook echt nodig. Mocht er echt nood aan de man zijn zou ik altijd nog geld uit de potjes kunnen halen. Voorlopig houd ik het maar zo.


Voor boodschappen zou ik normaal € 30,- per week aanhouden en dan heb ik nog een beetje extra als buffer. Nu is het zo dat ik momenteel het streven heb om van de € 30,- slechts € 20,- te gebruiken zodat ik per maand ongeveer € 50,- opzij kan zetten. Als een soort extra buffer. Helaas kan dat nu niet meer. Mijn vriend zit voor zijn werk in de kost, hiervoor is hij van zondagavond tot vrijdagochtend op een logeeradres. Helaas word dit logeeradres niet door zijn werkgever bekostigd. Hij zit daarom bij een kennis in huis. Dit betekend dubbele kosten, want hij eet en leeft daar en ik hier.

Omdat we eigenlijk geen extra ruimte hebben in de begroting probeer ik nu extra zuinig te doen met het boodschappengeld, zodat ik het " restbedrag"  aan hem kan geven voor kosten in levensonderhoud. Het idee is dat ik van mijn € 30,- budget per week er € 15,- aan hem geef voor eten en bijdrage in het huishouden daar. Ook geef ik hem wekelijks blikken kant en klaar eten van hier omdat dat zoveel goedkoper is. Ik hoop dat we het op deze manier rond kunnen breien zodat we geen extra post op hoeven te nemen in de begroting. Wie weet als ik voor minder dan € 15,- per week boodschappen kan doen dat ik toch nog wat kan sparen.

14 opmerkingen:

 1. Al eens op www.supermarktaanbiedingen.com gekeken ? Als je zelf niet in Nederland komt kan je vriend of familie misschien iets inslaan wat lekker goedkoop is.
  liefs Jottum

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik kijk meestal gewoon op de sites van de supermarkten zelf. Ik laat inderdaad vriend of moeder soms wat inslaan als het erg goedkoop is. Erg handig!

   Verwijderen
 2. 15 per week dat kan toch niet????
  Wat eet je dan nog?! Je moet wel gezond blijven hoor Maia! Stop dan met de post cadeautjes bijvoorbeeld. Wat je niet hebt kan je ook niet weggeven. Kerst is is ook niet echt noodzakelijk toch? Wij eten gewoon stamppot of iets anders makkelijks en goedkoops met die dagen. Echt hoor, ik maak me nu serieus zorgen om je.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Laat ik voorop stellen dat al het niet gaat dat ik dan mijn budget vergroot.

   Maar ik denk dat € 15,- per week voor 1 persoon wellicht haalbaar is. In de afgelopen weken gaf ik € 20,- per week uit voor 2 personen.

   Ik eet geen kaas, drink geen koffie of alcohol en eet voornamelijk vegetarisch. Ik kook voor meerdere dagen tegelijk en vries eventueel een deel in. Ik zal eens een voorbeeld maken, die post ik later.

   Verwijderen
  2. Oké, gelukkig dan dat je het zo nodig iets omhoog kan zetten nog! Ja je gaf al heel erg weinig uit inderdaad.
   Succes hoor!

   Verwijderen
  3. Klopt en als het gaat om boodschappen of kerstgeld dan gebruik ik gewoon dat kerstgeld hoor. Maar ik vind het wel fijn om te weten dat ik nu al genoeg geld heb voor de kerst cadeaus en eventueel wat extra's met de kerst. (wij eten meestal ook stamppot of heel luxe: patat :D)

   Het is voor nu echt een keuze om zo lang mogelijk met het geld te doen.

   Verwijderen
 3. Dat wordt wel heel weinig om nog gezond te kunnen eten. Kom je wellicht in aanmerking voor de voedselbank? En is er zoiets in Duitsland of kun je dat in Nederland aanvragen?

  Als bijbaantje zou je appels kunnen gaan plukken, tenminste als je in de omgeving woont waar boomgaarden zijn. Het verdient niet helemaal super, maar vaak mag je de slechte appels (valappels en aangepikte appels) mee nemen. Toch weer een aanvulling.

  Sterkte! Enne, heb je wellicht ouders die jullie een beetje kunnen bijstaan? Al is het maar met af en toe een pakket boodschappen?

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik weet niet of ik in aanmerking kom voor de voedselbank.
   Ik zet op dit moment mijn boodschappenbudget zelf zo laag zodat ik langer met mijn geld kan doen, het is dus mijn eigen keus. Ik ben van mening dat ik wel gezond kan eten voor €15,- per week, zie ook mijn volgende post.
   Appels plukken klinkt als een leuk baantje, ik zal hier in de buurt eens zoeken.

   Mijn ouders en schoonouders vertellen wij niet hoe we er voor staan tenzij we niet anders kunnen, anders gaan zij zich alleen maar heel erg zorgen maken.

   Verwijderen
 4. Ik heb vandaag je blog ontdekt en meteen even alle blogs gelezen :-)
  Onze droom is ook om de rust en meer grond te krijgen. Wij zijn denk ik ook op de goede weg. Zonnepanelen 1500kwh en 1200 kwh, palletkachel, regenton, kippen, groente verbouwen. Maar dit alles in een rijtjeshuis met 2 kinderen. Ons verbruik hebben we vergeleken met mensen uit onze omgeving en wij zitten laag met een verbruik van rond de 3000kwh. Wij hebben de panelen trouwens ook zelf geplaatst.
  Heel knap hoe je rondkomt met het boodschappen budget.
  Wasbare luiers doen we deels en willen helemaal overgaan ( ook billendoekjes) , wasbaar wc 'papier' gaat ons ( vooral vriendlief) iets te ver.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Leuk dat jullie al zo ver zijn! Ik heb ook een tijd in het rijtjeshuis gezeten, maar ik kan je vertellen dat het allemaal nog leuker wordt met meer grond ;D

   Dankje voor het compliment. Ik hoop volgend jaar meer groente uit de tuin te kunnen eten, dat zal de kosten ook nog drukken.

   Wat goed dat jullie wasbare luiers gebruiken. In mijn ogen is wasbaar wc papier vergelijkbaar, maar ik kan me voorstellen dat het jouw vriend iets te ver gaat. Ik moest ook een tijdje aan het idee wennen ;)

   Verwijderen
  2. Misschien in de toekomst ;-) als ik ben gewend aan de luiers. Ik knip sinds een tijdje ook alle haren hier. Tondeuse hadden we nog, schaar wel aangeschaft. Ik knip ook mijn eigen lange haar, geleerd via you tube filmpjes.
   Gr zelfde anoniem als vorige berichtje ( snap dat nog steeds niet)

   Verwijderen
  3. Wie weet :D

   Wat goed dat jij je eigen haar knipt! Heb je dat met een speciaal filmpje geleerd? Zou je die anders kunnen linken? Want dat wil ik ook ;D

   Verwijderen
 5. Wouw wat is dat handig ingedeeld, misschien ga ik je voorbeeld volgen om ook hier zo'n potje te maken. Wij pinnen nu allebei wanneer het geld op is...

  Heel goed werkt dit niet.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Voor mij werkt dit systeem erg goed, het geeft mij overzicht. Ik zou zeggen probeer het eens, baat het niet ... :)

   Verwijderen