dinsdag 20 augustus 2013

Geldzorgen

Ik maak mij zorgen over onze financiële situatie. Deels omdat het in mij zit om me zorgen te maken, maar grotendeels ook terecht. Zoals ik al eerder schreef zit ik in de ww, zoals het er nu naar uit ziet stopt de uitkering eind september. Ik zou eventueel een Duitse uitkering krijgen maar daar reken ik niet op (en dat wil ik eigenlijk liever niet).

Dit alles wist ik natuurlijk van te voren. Het idee was dat ik vanaf de verhuizing drie maanden zou hebben om werk te zoeken, daarna zouden we het spaargeld kunnen aanbreken om mijn gebrek aan inkomen te compenseren. Met ons spaartegoed van ongeveer € 4000,- zouden we dat 6 maanden volhouden. Ik had in dat geval dus 9 maanden de tijd om een baan te zoeken waarmee ik ongeveer  €700,- per maand zou verdienen.

Wat we niet van te voren wisten en wat ik hier nog niet verteld had is dat vriend sinds de verhuizing tot nu zonder inkomen heeft gezeten. Hij heeft een uitzendcontract en is in die periode niet opgeroepen (iets met valse beloften van werkgever). En hoewel het fijn was om hem hier te hebben voor klussen en morele steun, zijn de financiële gevolgen groot. Het betekend dat we ons spaargeld eerder moesten aanbreken. Het overbruggen van deze periode kost zeker € 1000,- spaargeld. Gelukkig heb ik wat bijverdient met verkopen op MP en met flink zuinig doen bleven de kosten enigszins beperkt.

Toen kwam de makelaar langs omdat we extra grond bleken te hebben (waar ik eerder over schreef) waardoor we nu € 1000,- moeten bijbetalen voor het huis. Dat hakt er weer in, ook emotioneel want gaat dit wel goed? Ons buffer is op dit moment rond de € 2000,- en hopelijk krijgen we nog wat geld voor het afkopen van de verzekeringen (lees ook hier). Dat zou wat meer ademruimte geven.

Ondertussen heb ik, zonder baan, alle tijd om mij zorgen te maken. Hoe kan ik meer besparen, nog minder uitgeven. De komende anderhalve maand is onze begroting nog sluitend, daarna gaan we interen. Tenzij ik werk heb gevonden of de vaste lasten op wonderbaarlijke manier kan verlagen. Op het moment dat mijn inkomen zou stoppen zouden we € 700,- per maand te kort komen, indien we dat aanvullen vanaf ons huidige spaargeld zouden we dat nog 3 maanden volhouden. Ik heb het hier nog niet eerder over gehad omdat ik mij een beetje schaam. Ik ben normaal zo goed in budgetteren, ik heb altijd financieel overzicht. En nu? had ik niet aan kunnen zien komen, heb ik een verkeerde keus gemaakt gebaseerd op emotie en niet op verstand?

Helaas zit het allemaal niet mee. Mijn laptop is stuk gegaan, en is misschien niet eens meer te repareren. Ik heb een prijsaanvraag lopen voor een poging tot reparatie. Afhankelijk van de prijs moet ik misschien gewoon een andere computer moeten kopen. Ik heb nu een oude pc geleend, maar ik zal toch met een oplossing voor mijzelf moeten komen.

Ook ben ik begonnen met het invoeren van de auto. De kosten voor een gelijkwaardigheidsverklaring en de het eerste bezoek aan de tuv komen al op €200,- (iets met verkeerde test, mijn schuld grr). Dit gaat me zeker nog € 130,- extra kosten, als ik pech heb meer. Hopelijk kan mijn vader de benodigde aanpassing aan de auto uitvoeren zodat de kosten beperkt blijven.

En laat ik het nog maar niet hebben over het feit dat we een lekkage hebben en dat we dat graag willen repareren voor de winter, pfff.

Maar wat als ik geen baan kan vinden voordat ons spaargeld op is? Wat zou er dan gebeuren, gaan we dan failliet? Ik moet er niet aan denken. Met al deze informatie in mijn hoofd maak ik me vanzelf zorgen. Mijn hersenen zijn constant op zoek naar oplossingen. Hoe kan ik mijn uitgaven beperken en mijn inkomsten vergroten? Natuurlijk is er maar een goede oplossing en dat is een baan vinden. Maar het is natuurlijk belangrijk om onze uitgaven zo veel mogelijk te beperken. Het grappige is dat je dan vanzelf weer uitkomt bij de zelfvoorziening. Groente verbouwen, jam maken van eigen fruit, en eitjes van eigen kippen zijn prima manieren om de kosten te drukken. Maar het is niet genoeg om mijn complete inkopen te compenseren.

Misschien moet ik me minder hierop focussen en (nog) meer bezig zijn met werk vinden aangezien daar de oplossing ligt. Zelfs met een baan van 20 uur per week en een inkomen van € 7,- per uur zouden we de begroting al kunnen sluiten. Zo heel onhaalbaar is dat toch niet? Laat ik positief blijven, het heeft natuurlijk geen zin om bij de pakken neer te gaan zitten. Ik heb het geluk dat ik gezond ben en veel verschillende soorten werk kan aanpakken, ook zwaar werk. Ik kan altijd nog een witte werkster worden, ook al is dat uiteindelijk niet voordelig (pensioen en sociale voorzieningen) zou dat wel eventuele dringende problemen op kunnen lossen.

35 opmerkingen:

 1. Dat klinkt echt ontzettend naar allemaal, zeg :( Kan me goed voorstellen dat je daar heel erg om piekert, want het is echt een vervelende tijd om werk te zoeken momenteel. Ik ga voor je duimen dat het snel zal lukken!

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Ik zou me ook zorgen maken. Probeer je energie te stoppen in zoeken naar werk en niet in piekeren hoever het zo heeft kunnen komen en twijfel over gemaakte keuzes.
  Dat je vriend niet heeft kunnen werken was niet te voorzien toch? Heel veel sterkte!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Bedankt voor de steun. Het klopt dat het niet te voorzien was, maar ik denk dan dat ik meer buffer had moeten hebben. Maar je hebt gelijk dat ik niet verder kom met piekeren en twijfelen. Ik ga druk op zoek naar werk !

   Verwijderen
 3. Oefff, dat zijn genoeg redenen om je zorgen te maken zeg!!!
  Werk zoeken lijkt de eerst nodige oplossing, en daarnaast idd bezuinigen,zelfvoorziened zijn..maar dat doe je al dus ga nu eerst werk zoeken, dat is al moielijk genoeg in de ze tijd en kost dus ook veel van je energie.
  Of...ik weet niet hoe groot je huis is...misschien een Bed and breakfast opzetten? Of iets dergelijks..

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Een bed and breakfast heb ik ook overwogen maar in de meeste kamers staan nog dozen en troep. Wij hebben slechts een deel van het huis af. Ook weet ik niet precies hoe het zit met de Duitse regelgeving omtrend bijverdienen. Ik heb ook nog een garage die ik zou kunnen verhuren, maar ja hier in het buitengebied heeft iedereen wel ruimte zelf.

   Verwijderen
  2. Maar 'gasthausen' zijn er toch steeds minder vanwege steeds meer werkende Duitse vrouwen?
   Vraagt natuurlijk ook weer een investering van te voren en daar zit je nu niet op te wachten.
   Ik hoop dat je heel snel een baan vindt!
   Sterkte!

   Verwijderen
  3. Ik zit wel een een vrij ouderwetse regio, hier zijn veel vrouwen gewoon thuis. Ook is hier niet veel toerisme. Toch is dat geen reden om het niet te proberen natuurlijk. Het enige is dat er hier in huis nog heel veel moet gebeuren, wij slapen zelf nog in de woonkamer ;) Het is nog een behoorlijk bij elkaar geraapt zooitje hier. Misschien moet ik maar gewoon beginnen met opruimen en klussen.

   Bedankt voor het meedenken!

   Verwijderen
  4. Helemaal geen gek idee om gewoon daarmee te beginnen.
   Immers rotzooi in je huis- rotzooi in je hoofd.
   En andersom.
   Je hebt daar nu de tijd voor en wie weet wat je tijdens het klussen en ruimen voor goede ideeën krijgt.

   Verwijderen
  5. Precies! Een beetje rustig aan wat aanpakken kan nooit kwaad!

   Verwijderen
 4. Vergeet ik te zeggen: Sterkte! Zal een kaarsje opsteken voor jullie situatie..

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Als je de CAO uitzendwerk bestudeert, blijkt daaruit helaas dat je geen enkele zekerheid hebt of je opgeroepen zult worden of niet. Het is zelfs zo dat naarmate je meer weken gewerkt hebt, je meer rechten krijgt op een tijdelijk vast contract. Dat geeft jou als werknemer een valse voorstelling van zaken: jij denkt wellicht dat je in de lift zit naar een vaster tijdelijk contract en meer zekerheid, terwijl de planning van het uitzendbureau heel scherp moet bijhouden hoeveel weken je al gewerkt hebt en of je niet in de buurt van een tijdelijk contract zit te komen zodat je dus misschien juist niet meer opgeroepen moet worden. Uitzendcontracten bieden wel (onregelmatige) inkomsten, maar geen zekerheid. Helaas is er vandaag de dag niet veel te kiezen. Ik zit zelf ook met zo'n contract. Hhad de zomer vrijgehouden om te kunnen werken, heb uiteindelijk in een maand juli zo'n 13 uur kunnen werken..en moest ook nog achter de uitbetaling aan, want dat klopte ook niet. Sterkte, werk zoeken lijkt me nu het belangrijkst.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Eens, de uitzendcontracten zijn voor werknemer absoluut niet gunstig! Wat mij betreft zijn worden ze gebruikt om werknemers een poot uit te kunnen draaien. Maar als je niks anders hebt, is het natuurlijk beter dan niks.
   Voorlopig heeft vriend in elk geval werk, al is het bijna 250km hier vandaan.
   Bedankt voor je medeleven, jij ook sterkte!

   Verwijderen
 6. Meer dan sterkte kan ik je niet wensen. Alles aanpakken lijkt me inderdaad de beste optie.

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Kun je niet bij iemand in huis komen te poetsen, of kan je zelf goed naaien. Wellicht herstelwerk aanbieden? Het is geen vetpot, maar elke euro is er nu één. Ik heb op internet gezocht naar een bekleding voor een tripp trapp stoel, als ik het patroon bekijk stelt het niet veel voor, maar er wordt toch overal 25 euro gevraagd en neergeteld. Wellicht dat je zoiets kan proberen? Heel veel sterkte toegewenst en ik hoop dat je snel een oplossing vindt.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Poetsen overweeg ik ook, of strijkservice ofzo. Het probleem is dat als ik nu voor mijzelf Wit ga verdienen dat ik dan ook in Duitsland een particuliere ziektekostenverzekering moet regelen.En daarmee verliezen we dan ook onze HRA en eventuele toeslagen. En dat wil ik pas doen bij nood. Ik kijk het daarom nog even aan, maar ik ben er in mijn hoofd wel mee bezig.

   Verwijderen
 8. Lastig, heul veul sterkte,
  groet

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Sinds een tijdje ben ik een stille volger van je blog, maar nu moet ik echt even reageren.

  Ik kan me heel goed voorstellen dat je je zorgen maakt. Weet dat je niet de enige bent. Aan deze kant van de 'lijn' ook iemand die aan het interen is (inmiddels al bijna 8 maanden, omdat ik door ziekte ook niet kan werken en tegelijk geen recht heb op een uitkering). Erg stressvol en zorgelijk.

  Het is veel gemakkelijker gezegd, dan gedaan om de energie die je stopt in het 'zorgen maken' aan te wenden voor het zoeken naar inkomen. Het heeft mij erg geholpen om de vraag te veranderen van 'hoe kom ik aan werk/een baan' naar 'hoe kom ik aan inkomen'. Dat is een wezenlijk andere vraag, waardoor je ook ineens andere mogelijkheden gaat zien. Zelfgemaakte producten langs de weg verkopen, een leeggemaakte kamer verhuren, een leegstaande schuur verhuren voor caravanstalling. Als je met je vriend gaat brainstormen komen er misschien wel allerlei mogelijkheden en kansen die alleen al de plek waar je nu woont je biedt. Ik brainstorm vrolijk even voor je door: advertenties koppelen aan dit blog (zodat iedere klik je wat oplevert), iets ontwikkelen dat je via internet kunt aanbieden / verkopen. Je hebt nu hier verteld hoe de vork in de steel zit, misschien kun je dat op andere (digitale) plekken ook doen; wie weet wie je dan te hulp schiet...

  Voor wat betreft een baan: als ik jou was, dan zou ik die eerder in Duitsland dan in Nederland zoeken. Tenminste, ik begrijp dat het in Duitsland economisch een heel stuk beter gaat en dat zal ook van invloed zijn op de banenmarkt.

  Het 'je tot op de laatste eurocent suf bezuinigen' is ook herkenbaar. Zelf ben ik inmiddels aan het kijken wat ik kan met 'lets' (geen idee of dat in Duitsland ook is), waarbij je klussen doet voor anderen in ruil voor lets en die lets kun je dan weer gebruiken om in dezelfde ruilkring diensten of producten te kopen. Als je een beetje kunt koken (gezien je blog lijkt dat er wel op), dan is er misschien een Duitse variant van 'thuisafgehaald', dan kook of bak je voor andere mensen die dat bij jou thuis komen ophalen. Je berekent daarvoor de kostprijs. Wat overblijft, eet je zelf lekker op. Je ontmoet nieuwe mensen (die misschien wel werk voor je weten of iemand kennen die iemand kent die iemand zoekt) en je hebt voor niets gegeten.

  Heel, heel veel sterkte!

  Sacha

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Lieve Sacha,

   Wat een lieve uitgebreide en meedenkende reactie!

   Wat vervelend voor je dat je ook ik zo'n situatie zit. Wat jij voorstelt over inkomen genereren is een goed punt, ik ben daar ook mee bezit in mijn hoofd. Misschien sla ik veel ideeën neer in mijn hoofd, dan denk ik dat een ander dat beter kan of dat er geen markt voor is. Maar het is waarschijnlijk een beter plan om er gewoon voor te gaan, en meerdere lijntjes uit te gooien.

   Wat betreft een baan. Ik zoek in Nederland en Duitsland. Het voordeel van werken in Nederland zou voor mij zijn dat ik AOW blijf opbouwen, dat we daardoor recht hebben op HRA en dat we bij een laag inkomen recht hebben op zorgtoeslag. Maar een baan in Duitsland heeft als voordeel dat het waarschijnlijk dichterbij is, en dat het mijn integratie hier bevorderd.

   Wat leuk dat je met LETS bezig bent, ik ken het fenomeen. Ik zal eens kijken of ze zoiets hebben hier in de regio. Wij hebben wel een hele hechte gemeenschap hier, maar omdat wij hier pas net wonen zou ik niet zo snel mensen om een gunst vragen. Dat zou ik pas doen als het water vrij hoog staat.

   En ik ga zeker op zoek naar een Duitse thuisafgehaald,ik vind dat zo'n leuke website!

   Heel erg bedankt voor je lieve reactie. Ik hoop voor jouw dat je situatie snel zal verbeteren. Ik wens je al het goede toe!

   Liefs, Maia

   Verwijderen
  2. Ha gevonden:
   http://www.teildeinessen.de/
   De Duitse versie :)

   Verwijderen
  3. Hallo Maia,

   Ja, veel ideeën en dan niets doen, omdat je denkt dat iemand anders het al doet of misschien veeeeeel beter kan. Ook herkenbaar. Heb je al eens al je ideeën op papier gezet? Als je dat niet in een rijtje doet, maar als 'mindmap' dan kun je ze fijn clusteren naar onderwerp en krijg je een overzicht. Laat anderen dan vertellen wat ze jou ècht helemaal zien doen, want zelf ga je waarschijnlijk tegelijk bedenken waarom een ander het beter kan... ;-)

   Wat leuk dat ze in Duitsland ook een 'thuisafgehaald' hebben! Nou, wie weet, kun je daar iets mee.

   Ik blijf je volgen en hoop voor je dat er snel een oplossing komt!

   Bedankt voor je beste wensen. Ik hoop inderdaad dat het snel verbeterd en ondertussen geniet ik zoveel mogelijk van kleine dingen en ervaar hoe rijk dat is.

   Liefs,
   Sacha

   Verwijderen
  4. Oh bedankt, dat is een goed idee! Op papier zetten en anderen laten oordelen. Dat kan ik wel eens gaan doen.

   Geniet ze en succes!

   Verwijderen
 10. Als ik alles bij elkaar tel dan zit je nu al bijna zonder geld! De buffer waarmee je bent gestart was natuurlijk ook niet erg groot...Maar het heeft geen zin daarover te blijven nadenken. Schrijf je in in uitzendbureau's in Nederland én Duitsland, zoek de regionale krant af, plaats banners op je website...elke euro telt. Een baantje voor 700 euro per maand vinden is volgens mij echt te doen!
  Veel succes,
  Grtz, Nina

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Klopt wij hebben nu nog maar € 2000,- buffer.
   Ik ga binnenkort een rondje uitzendbureaus doen, ik heb de ervaring dat het het beste werkt om persoonlijk langs te gaan.
   Thanks!

   Verwijderen
 11. Oh jee, ik zou daar ook ( weer ) zenuwachtig van worden. Tien jaar geleden stonden we er hier ook zo voor. Akelig !! Het tij kan zo weer keren, geloof me. Op dit moment zit ik er aan te denken om een jaar met verlof te gaan. Gewoon omdat dat kan. Veel open sollicitaties verzonden, gastouder geweest , poetshuisje gehad enz. en uiteindelijk in de zorg beland. Kijk ook eens in richtingen waarvan je misschien altijd hebt gedacht 'das niks voor mij" je hebt vast nog onontdekte talenten. Succes..ennu het komt goed echt waar.
  liefs

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Wat fijn dat je er nu zoveel beter voorstaat!

   Ik kijk op dit moment bij verschillende sectoren, er zijn een paar dingen die ik liever niet doe. Zoals mensen dingen aansmeren over de telefoon. Maar als het niet anders kan zou ik zelfs dat (tijdelijk) doen.

   Ik zal eens nadenken of er dingen zijn die ik nog niet eerder bedacht heb.

   Bedankt!

   Verwijderen
 12. Je zit echt in een lastige situatie! Ik zou het zoeken in werk, dus een verhoging van het inkomen. Op een gegeven moment is de bodem van mogelijkheden om te besparen bereikt. Wat zou je kunnen doen?
  schoonmaken,
  hondenuitlaatservice,
  tuinonderhoud,
  auto's wassen,
  krantenwijk,
  koop goedkope 2e hands meubeltjes, knap ze op en verkoop ze met winst.
  Blijf het positief zien, ik wens je veel sterkte!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Bedankt voor de tips, vooral het opknappen van meubeltjes vind ik een hele goede!
   Fijn dat jullie allemaal zo lief zijn en meedenken, dat doet me goed!

   Verwijderen
 13. Kan me je zorgen voorstellen. Toch werkt het goed om te denken in Hoe kan ik dat bereiken in plaats van shit....mijn geld is bijna op.
  Wat hierboven al staat. Ga al je opties eens op papier zetten, ook rare en kijk dan wat op korte termijn geld oplevert en op lange. Mindmappen werkt daar goed bij.

  Ik denk dat ik dat voor mijzelf ook maar ga doen. Alleen daarvor ben JIJ al een inspiratie. Je zet mensen aan het denken door je openheid.
  Bedankt en ik hou je in de gaten.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Het mindmappen is inderdaad een super idee!

   Bedankt voor je lieve reactie en je steun!!

   Verwijderen
 14. Als ik je verhaal zo lees, is jullie verhuizing naar Duitsland half en half een sprong in het diepe geweest. Dat jullie nu de ontwikkelingen tegen hebben, is heel erg lastig maar het feit dat jullie dit aandurven zegt wel iets over lef en vertrouwen in het leven. Ik denk dat het goed is om daaraan vast te houden. Ik zou zoiets nooit aandurven en bewonder jullie om de stap.

  Ik denk dat het goed komt. Veel succes!

  Ophetleven

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dank je wel!

   Dat klopt wel, wij hebben veel vertrouwen in onszelf, de wereld om ons heen en het leven.
   Wij hebben allebei al veel meegemaakt in het leven, en hebben daar veel van geleerd. Positief in het leven staan is een vereiste om daar doorheen te komen.

   Maar soms, als ik hier alleen zit en mij over de cijfertjes buig dan bekruipt de angst mij een beetje. Met alle mogelijke wat als scenario's.
   Wat jij zegt zei mijn vriend ook, het komt wel goed. Jij gaat gewoon een leuke baan vinden :)

   Dus we gaan gewoon lekker door!

   Verwijderen