donderdag 29 augustus 2013

Wasbaar toiletpapier 2

Na mijn vorige stukje over het toiletpapier ben ik op zoek gegaan naar mijn flanellen laken om te slopen, helaas kon ik deze nergens vinden. Gelukkig bleek ik een lap reststof bij mijn naaidoos te hebben liggen en dat leek me genoeg om mee te beginnen.
Dan is nog de vraag; wat is de ideale maat voor een lapje wasbaar toiletpapier? Online kon ik geen eenduidig antwoord vinden. Ik zag doekjes van 20 bij 15 cm, maar dat leek me wat groot. Ik besloot het zelf te verzinnen. Ik wilde een doekje groter dan toiletpapier maar niet groter dan mij hand. Ik kwam hierdoor op de maat 16 bij 12 cm, dat leek me wel goed.Dan het maken. Na enig speuren kwam ik erachter dat de meeste mensen de lapjes uitknippen en dan met een lockmachine omlocken. Nu heb ik wel een naaimachine maar daarmee kan ik geen locksteek maken. Dus dat moest anders. Ik begon eerst heel omslachtig, doekjes zigzaggen en dan binnenstebuiten aan elkaar naaien. Toen ik hiermee bezig was bedacht ik me hoeveel tijd dit zou kosten, daarom heb ik het anders aangepakt. Het is natuurlijk maar 'toiletpapier', het hoeft geen schoonheidsprijs te verdienen. Dus ik heb gewoon de lapjes aan elkaar gemaakt met een zigzagsteek. En ook het uitknippen van de lapjes heb ik een beetje op het oog gedaan. Uiteindelijk ben ik nog twee middagen bezig geweest om de eerste 70 doekjes te maken, maar ze zijn er!Hierboven kan je de maat zien in verhouding met een velletje toiletpapier.


Ik heb van de eerste lap nu 70 doekjes kunnen maken, maar dat is waarschijnlijk niet genoeg. Ik moet op zoek naar meer lappen stof ik zit eraan te denken om een oud tafellaken te gaan gebruiken. Ook heb ik nog geen afsluitbare emmer, dus het project kan nog niet van start. Maar ik ben al een stapje dichterbij!

33 opmerkingen:

 1. Zo kom je er wel! Ik was al benieuwd of je het inderdaad zou gaan doorzetten :)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Haha, ja ik ga zeker doorzetten. Nu ik het wasbare toiletpapier in mijn handen heb gehad zeker, het is zacht en heel sterk. Super!

   Verwijderen
  2. Ala afsluitbare emmer kan je msschien iets van een luieremmer ergens op de kop tikken trouwens :)

   Verwijderen
  3. Dat had ik ook al bedacht, helaas kon ik er geen een in de buurt vinden. Bij de kringloop ook al niks. Ik wacht het nog even af, het komt vast snel op mijn pad.

   Verwijderen
 2. Ik ben benieuw naar je vervolgverhaal.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Goed begin is het halve werk zeggen ze dus gaat vast goed komen!

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Ik vind de volgende stap al erg knap hoor, ik zou het echt niet kunnen ;)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dank je, het is voor mij een logische stap maar ik kan me voorstellen dat niet iedereen er zo over denkt.

   Verwijderen
  2. Ik ook niet.Grappig dat het voor de blogster wel logisch is.
   Ieder z'n ding.

   Verwijderen
  3. Dat is het inderdaad, ieder zijn ding. Ik vind het leuk om ervaringen op te doen en te delen, net zoals ik het leuk vind om in andermans ervaringen mee te delen. Zo vergroot je je wereld!

   Verwijderen
 5. ik wil het ook gaan doen en mij lijken oude luiers erg geschikt , vond er laatst een paar bij een kringloopwinkel voor 10 cent per stuk.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. .........mijn zusje had ze ook van oude luiers gemaakt maar dan kan je wassen met zelfgemaakt wasmiddel wel vergeten: daar kreeg ook zij de vlekken er niet mee uit. Je kunt beter donkere kleuren gebruiken!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Donkere kleuren is een goed plan, dat valt het niet op als het verkleurd. Sowieso ben ik van plan om eerst met water te wassen en dan een doekje te gebruiken, ik denk niet dat ze zo heel vies worden.

   Verwijderen
  2. Heb dit al een tijd gedaan. De fam. vond het helemaal niks. Ik wel. Een tijdje was de compromi alleen bij plassen, maar met veel vriendjes en vriendinnetjes over de vloer werkte het voor geen meter. De vlekken gaan er trouwens prima uit als je de doekjes laat weken in een emmertje met soda, net als met wasbare luiers en daarna met 40 en zo nu en dan met 60 graden in de was. Ik snap niet zo goed waar iedereen zo paniekerig over doet. Ik vind het super van je.

   Verwijderen
 7. Ik heb gehoord dat iemand na gebruik de doekjes direkt in een emmer met biotex deed, geen nare geurtjes als je de deksel opendoet en alle vlekken gaan er bij het wassen uit.
  Ik ben zelf stiekem nogal gehecht aan wc papier.

  groet Jottum

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dat is ook een goed idee. Een emmer met water en soda zou in dat opzicht ook helpen denk ik, zoiets wil ik in elk geval proberen.
   Ik was vroeger ook gehecht aan wc papier, dat is een fase ;)

   Verwijderen
 8. Het lijkt me A niet erg hygienisch en B ook niet echt milieubewust.
  Immers ze moeten erg goed gewassen worden.
  Dat kost ook stroom en water en wasmiddel.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Het milieu oogpunt en het wassen was al besproken in mijn eerdere blog. Hierin heb ik berekend wat dat zou kosten aan stroom en water.

   Je moet niet vergeten hoeveel water er word gebruikt bij het maken van toiletpapier en de plastic verpakking. En hoeveel water er wordt vervuild door het toiletpapier en de verpakking.

   Door zelf stoffen toiletpapier te gebruiken en te wassen komt de volledige milieubelasting bij mij te liggen, dat maakt het zichtbaar. Maar ik denk dat dat stukken minder is dan bij wegwerptoiletpapier.

   Verwijderen
  2. Ik blijf het betwijfelen.
   Je kunt een hoop naar je toerekenen of van je af rekenen als je ergens in geloofd.

   Verder blijft er het punt van hygiéne en de daaraan gekoppelde gezondheidsrisicos

   Verwijderen
  3. Wat betreft de hygiëne denk ik dat de risico's wel meevallen. Dit systeem zie je juist terug bij de zwakkeren (qua gezondheid).
   Baby's dragen katoenen luiers en zieke en oudere mensen worden schoongemaakt met washandjes. Dat lijkt me vergelijkbaar. Als dat zoveel risico's met zich mee zou brengen zouden ze dat al lang niet meer doen.

   Verwijderen
  4. Behalve dat er veel water wordt gebruikt, moet er ook bomen gekapt worden. Mocht het om hergebruik papier gaan, dan moet dat ook eerst goed gespoeld en gekookt worden. Ik denk dat het gebruikt van stoffen wc-papier dan in verhouding een stuk goedkoper is én beter voor het milieu.

   Verwijderen
  5. 1. Er zijn zat mogelijkheden om zonder stroom te wassen.

   2. Men gaat aan het punt voorbij dat dit water boordevol voedingstoffen zit voor planten.

   3. Levenden organismen hebben 1 ding algemeen: 'Hitte intolerant'. Kortom, bij zo hoog mogelijke temperaturen (minimaal 60) bestaat er geen verhoogd hygiëne risico met reguliere middelen.

   Conclusie: 'Dit idee verbruikt water maar verspilt het niet indien dit op het land wordt gegooid. Stroom is een keuze voor wassen, geen noodzaak.'

   Ga zo door weg naar zelfvoorziening!

   Verwijderen
 9. Ik vind het knap van je, wie weet is dit mijn volgende stap.
  Kwa hygiëne is het natuurlijk onzin om dat in twijfel te trekken idd.
  en uit het oogpunt kwa milieu is dit ook vele malen beter lijkt me, gezien alleen al het water en verpakkings materiaal van toilet papier.

  Ben benieuwd naar je vervolg.

  Deboor

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Je toiletdoekjes zien er in elk geval netjes afgewerkt uit. Indien ik zou opteren voor stoffen 'toiletpapier' zou ik zeker geen gekleurde doekjes nemen om eventueel niet uitgewassen vlekken te camoufleren maar zou ik wit katoen kiezen dat kan meegewassen worden op 60° , 90 ° om zeker alle kiemen te vernietigen.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Bedankt!
   Ik vind dat je een goed punt hebt. Zelf maak ik gebruik van reststof, vandaar dat het een willekeurige kleur is. Het op 60 graden wassen is wat mij betreft zeker een vereiste, als een stof daar niet tegen zou kunnen is hou niet geschikt.

   Verwijderen
 11. Ze zien er goed uit! Handig zo'n donkere stof. Wat voor soort stof is het? Die van mij zijn 20 bij 12 cm (passen precies in zo'n afsluitbare doos voor billendoekjes die we niet gebruiken). De gebruikte doekjes gooi in in een afsluitbare pedaalemmer, waar ik eventueel ook een wasnet in kan hangen. Geurvrij en lekker handig!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Leuk! Dit is gewoon een katoen stof volgens mij, maar ik kan het niet meer nazien. Het is een restje stof wat ik nog had liggen.

   Een wasnet in de emmer is handig, dat had ik ook al ergens gezien. Dan hoef je het nooit in je handen te hebben. Ideaal!

   Verwijderen
 12. Hoeveel lapjes flanel zet je op elkaar vast?ik kan nergens vinden uit hoeveel lagen zo n doekje bestaat

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dat kan je zelf inschatten, ligt aan de stof. Maar ik deed ze dubbel, dus 2 lagen flanel. Je zou je ook groter kunnen laten en enkel omzomen, dan kan je ze naar wens dubbel vouwen.

   Verwijderen