Natuurlijk hoort bij zelfvoorziening ook regenwater opvang. Het liefste zijn wij uiteindelijk compleet zelfvoorzienend in water, en het is een mooi begin om te kunnen voorzien in water voor de tuin. Wij hadden voorheen twee regentonnen van 200 liter, en wij zijn er achter gekomen dat het al snel te weinig is in een periode van droogte. Daarom had vriend zijn zinnen gezet op IBC- containers. Toevallig hadden wij het hierover met iemand en die kende nog wel een mannetje.
En zo werden vandaag tien IBC-containers bezorgd a 1000 liter per stuk! Het zijn containers zonder het metalen rek eromheen, maar dat hebben wij ook niet nodig. Deze containers koste ons 30 euro voor alle tien inclusief de bezorging. Wij moeten ze wel nog zelf schoonmaken van binnen, er heeft een plantaardige olie ingezeten.
Dus de eerste wordt vandaag schoongemaakt en onder de regenpijp neergezet. Mijn vriend heeft goede ideeën over ons regenwater opvang systeem, maar dat kost natuurlijk tijd en daarom zetten we ze eerst even gewoon neer.
Ik ben hier echt heel blij mee, als alles goed aangesloten is hebben we nooit meer kraanwater nodig voor de planten, het autowassen en wassen van bijvoorbeeld de containers. Wordt vervolgd dus!
Super! Dat scheelt veel water... Fijn ook dat je zo goedkoop aan 10 containers kon komen.
BeantwoordenVerwijderenSucces ermee.
Ja ik ben ook heel blij, dankje!
VerwijderenWauw! Wat een koopje! Misschien kun je het ook gebruiken voor het doorspoelen van het toilet? Je bent echt goed bezig zeg!
BeantwoordenVerwijderenDat zit ook nog in de planning, maar dat zal nog wel even duren.
Verwijderen10 stuks zo dan groot huis nodig voor voldoende water.
BeantwoordenVerwijderenMaar geen metalen behuizing ? IBC zakt in elkaar en de aansluiting wordt op de grond gedrukt en gaat scheuren.
Juist wel gekozen voor een metalen en zeer tevreden en 1000 lier is hier precies genoeg :)
Ons dak is zeker groot genoeg om zoveel water vanaf te halen, dat zal geen probleem zijn.
VerwijderenIk snap je zorgen voor het gebrek aan metalen behuizing, maar ik verwacht dat het wel goed komt. De meeste containers komen zelfs op verharde grond te staan.
Mooi koopje zeg, pas begonnen en al een heel eind gevorderd. Is die olie er moeilijk uit te krijgen ? Waar maak je de binnenkant mee schoon?
BeantwoordenVerwijderenliefs
Goed he?! De olie proberen we er in eerste instantie met water en zeep uit te krijgen. Maar ik heb een half wild idee om een natronloog te maken en dat in de containers te doen, zodat de olie zeep wordt.
VerwijderenGeweldig! Weer een stap naar zelfvoorzienend leven!!
BeantwoordenVerwijderenen wat voor stap ! :)
VerwijderenAls het water heel schoon is,kun je er ook de wasmachine mee vullen. Daar kan ik soms water uit de regenput voor gebruiken.
BeantwoordenVerwijderenJa, dat schijnt ook nog beter te zijn voor de wasmachine. Hoewel ik twijfel want ik wil eigenlijk ook een hotfill aansluiten. Ik weet niet of dat met beide kan.
Verwijderen10 van die joekels ;)!!, daar zou 'k 5 weken genoeg water van hebben voor alles, we verbruiken nu 2 kuub per week,
BeantwoordenVerwijderengroet
Wij verbruiken ook ongeveer zoveel met alles bij elkaar. Maar 5 weken is niet zo lang natuurlijk, we moeten er nog wat meer hebben uiteindelijk :D
VerwijderenWat super handig, bij mijn ouders hadden wij ook een waterton, maar ook hier werd regelmatig kraanwater gebruikt omdat het te weinig was.
BeantwoordenVerwijderenBen heel benieuwt naar het vervolg.
Precies, het nadeel is dat als het heel lang droog is dat 200 liter dan snel op is. Met deze tanks zal dat niet zo snel meer gebeuren :D
Verwijderenplastic van binnen ontvetten is moeilijk. Maar gelukkig is het plantaardige olie en geen chemische rommel die er in zat. Ik zou er de eerste tijd gewoon de tuin mee sproeien, en de wc mee doortrekken. Ontvetten kan goed met ammoniak, maar dan heb je het risico van stank die er in blijft hangen. Soda is ook een goed idee.
BeantwoordenVerwijderenKlopt, je spoelt het niet zo makkelijk weg. Soda is ook een van mijn favoriete ontvetters!
Verwijderen