dinsdag 27 augustus 2013

Onze voeding in distributietijdOoit heb ik het boekje 'Onze voeding in distributietijd' gekocht. En ik zat er laatst weer in te lezen. Dit is zo'n gaaf boekje voor consuminderaars. Het geeft niet alleen goede tips maar het zet ook dingen in verhouding. Hieronder het voorwoord:

Een verklaring en een verontschuldiding

Is een boekje over het voedsel in distributietijd noodig?
De uitgever en ik, wij hebben gemeen, gezien de belangstelling van zoo velen voor dit onderwerp, dat een boekje noodig kan zijn.
Wij hebben gemeend veel te kunnen verklaren, uit te leggen, gemakkelijker te maken en we hebben getracht daarbij zoowel het gezin dat zich zeer sober moet voeden als het gezin waar welstand nog iets grooter is, voor oogen  te moeten houden.
Beide categorie├źn zullen er, naar wij hopen, iets van hun gading in kunnen vinden.
Voor dat dit boekje U, huisvrouw, bereikt zullen er misschien artikelen uitverkocht of onbereikbaar zijn geworden. Wij kunnen het niet voorzien en hopen dat sommigen in een hoekje nog wel iets uit goedkooperen tijd hebben overgehouden. Andere artikelen zullen misschien nog gedistribueerd worden, gedistribueerde zullen in kleinere hoeveelheden of niet meer te krijgen zijn.
Voor alle tekortkomingen, die nog zullen blijken, vragen wij U hierbij onze verontschuldigingen te willen aanvaarden. Het is niet mogelijk het gedrukte woord doorloopend te doen aanpassen aan een zich telkens wijzigende toestand. Dat het gesproken woord dit gedrukte kan blijven ondersteunen en toelichten met den wensch, dat de hierachter gegeven wenken moge meehelpen aan het zoo goed mogelijk op peil houden van de voeding van ons gezin, gaan zij de wereld in.

Amsterdam 1940 R. Lotgering Hillebrand

Ik heb besloten uit dit boekje de leukste en de beste tips op mijn blog te zetten. De wijsheid uit dit boekje komt uit krappe tijden maar is voor elke tijd  van toepassing. Elke generatie heeft zijn eigen crisis. Misschien kunnen wij juist met de kennis van de vorige generaties onze crisis beter doorstaan.

12 opmerkingen:

 1. Leuk!! Ben benieuwd naar de tips die je er uit gaat plaatsen hier.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Bijzonder zo'n boekje uit vervlogen tijden. Ik vind de toon altijd zo gezellig.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Helemaal met je eens, het oude Nederlands is ook zo leuk om te lezen :)

   Verwijderen
 3. Ik heb hem ook en heb de koffietips uitgeprobeerd: prut! Echt, ik vond het niet te drinken. Dan maar liever water.

  Ga je de recepten uitproberen voordat je ze hier plaatst?

  Siebrie

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik denk dat veel recepten echt niet meer van deze tijd zijn. Wat ik uit het boekje leer is dat je heel erg creatief kan zijn met weinig. Dat is wat ik voornamelijk zal plaatsen.
   Bij de koffietips staat ook duidelijk aangegeven dat je het niet kan vergelijken met 'echte' koffie. Maar dat je het ' in zijn eigen waarde moet beoordelen'.
   Misschien dat ik sommige dingen zal testen, maar dat is niet mijn doel :)

   Verwijderen
 4. Leuk...ben benieuwd naar je tips en recepten!!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik zal binnenkort een stukje plaatsen, het is te leuk om niet te delen :)

   Verwijderen
 5. Ik kijk ook uit naar je tips. Deze link staat ook allang bij mijn favoriten, http://www.wereldoorlog1418.nl/kookboek/index.htm#02.

  Ook aardig om te lezen

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Wat leuk! Ik heb ik mijn fotoboek uit mijn babytijd nog distribitiebonnen voor extra melk.

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Apart is dat he. Dat kunnen wij ons in deze tijd van welvaart nauwelijks nog voorstellen. Waarschijnlijk zijn de bonnen over omdat de melk op was?

  BeantwoordenVerwijderen