zondag 25 augustus 2013

De 8 bezuinigstips die mijn leven verbeterd hebben

Bezuinigen is lang niet altijd zuur. Soms voer je een geldbesparende maatregel door die een grote verbetering blijkt te zijn. Hieronder de 8 manieren waarop ik mijn leven verrijkte terwijl ik er financieel beter op werd.

1. Tanden poetsen met zuiveringszout 
Ik heb altijd wat gehad tegen die scherpe pepermuntsmaakjes. Het poetsen met zuiveringszout bevalt me zo goed! Mijn tanden zijn goed schoon, ik heb geen last van mijn tandvlees, het is super goedkoop en de smaak is beter dan tandpasta.

2. De televisie en het televisieabonnement de deur uit doen
Het scheelt stroom, kosten voor het abonnement en vooral veel tijd. Maar minstens zo belangrijk: het scheelt geestvervuiling. Ik wordt niet meer constant gebombardeerd met reclame uitingen. En ik kan nog gewoon programma's kijken met mijn computer via uitzending gemist. Dan kijk ik wat ik wil, wanneer het mij uitkomt, zonder reclame. Win - win - win voor mij.

3. Azijn als wasverzachter
Het is goedkoop, het is milieuvriendelijk, het is goed voor je wasmachine en het verwijderd zeepresten uit je was. En dat laatste is belangrijk voor mij want dat betekend dat ik zo goed als zonder eczeem door het leven ga tegenwoordig.

4. Groente en Fruit verbouwen
Het is lekker, vers, gezond en ook leerzaam. Wat naast dat alles een persoonlijk voordeel voor mij is dat het therapeutisch werkt. Ik voel mij meer in balans en in contact met de wereld om mij heen.

5. Schoonmaken met gele zeep
Vroeger was ik iemand die een keukenkastje vol had staan met allerlei schoonmaakmiddelen. Behalve dat ze duur zijn  is dat ook nog eens slecht voor het milieu. Tegenwoordig doe ik eigenlijk alles met gele zeep, het is super. Ik heb zelfs een spuitfles met gele zeep opgelost in water (met wat zuiveringszout) als allesreiniger. Hiermee maak ik het aanrecht schoon maar ook de badkamer. Groot persoonlijk voordeel: mijn kastje is leger en mijn portemonnee voller :) En het ruikt zo lekker

6. Een keer per week boodschappen doen
Vroeger ging ik soms dagelijks boodschappen doen. Tegenwoordig maar een keer in de week (uitzonderingen daargelaten). Het voordeel hiervan is dat ik minder koop, beter nadenk over wat ik nodig heb en minder impulsaankopen doe. Nog een groot voordeel: ik ben minder tijd bezig met boodschappen doen en hou dus meer tijd over voor leukere dingen!

7. Waterbesparende douchekop
Ik heb in het verleden verschillende waterbesparende douchekoppen geprobeerd en ik was niet onder de indruk. Totdat ik de best savers energy classic douchekop tegenkwam. (zie hier) Deze douchekop kost weinig, is super zuinig, is makkelijk schoon te maken en het beste: heeft een heerlijke straal! Het gevoel van luxe douchen met minimaal water. Een echte meer met minder douchekop! ( en nee ik heb geen aandelen ;)

8. Koken voor twee dagen
Het is zuiniger in boodschappen en in energie, maar ik doe het eigenlijk omdat het zuiniger is in tijd. Het is zo lekker makkelijk om alleen even wat op te warmen, heerlijk!

En jij? Zijn er bezuinigingen die jou leven verbeterd hebben? Ik hoor graag nog meer tips!

32 opmerkingen:

 1. Wij hadden in ons oude huis echt een geweldige douchekop die waterbesparend was en ook nog eens elektriciteit opwekte door de waterkracht. Dus tijdens het douchen hoefde ik geen licht aan te doen, maar kwam er een lichtstraal uit de douchekop. Erg leuk vond ik dat altijd! Helaas was ie kapot gegaan en hebben we nog geen nieuwe gevonden... :(

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dat is grappig.
   Wij hebben een raam in de badkamer, dus het is eigenlijk (bijna) nooit echt donker als ik douche.

   Ik kan je deze douchekop echt aanraden als je er nog een nodig hebt. De straal is heerlijk!!
   Ik ken meerdere mensen die hem hebben en iedereen is even enthousiast.

   Verwijderen
  2. Bedoel je die van 9,17?
   Wij hebben hier een waterbesparende douchekop hangen, maar het waterbesparende stukje er al heel snel weer tussenuit gehaald. Er bleef maar zo'n miezerig straaltje over. Juist zo lekker om onder een krachtige straal te douchen en met mijn halflange, dikke haar moet het me wel lukken om de shampoo eruit te krijgen.
   We douchen iig snel, dus dat is dan deels waterbesparend. Het scheelt een heel stuk dat onze zoons nu volwassen zijn. Pubers moeten blijkbaar minimaal 20 minuten onder de douche staan...

   Koken voor twee dagen heb ik ook een tijdje gedaan toen onze zoons allebei uit huis waren. Nu er weer eentje thuis woont lukt me dat niet meer zo goed. De hoeveelheden worden te groot. We zijn alledrie behoorlijke eters en jongste zoon eet twee keer per dag warm omdat hij glutenvrij eet.

   Verwijderen
  3. Het is die van € 9.95. Die heeft juist een hele sterke straal. Ik had vroeger een hele zwakke straal in mijn oude huis, deze douchekop zorgde ervoor dat het douchen daar aangenaam werd.
   Bij andere douchekoppen had ik inderdaad juist het idee dat de straal zwakker werd.

   Verwijderen
 2. Een aantal va je tips doen we hier ook zo. Maar tanden poetsen met zuiveringszout doe ik niet meer. Heb het een hele poos gedaan maar ik vindt het ronduit vies dus ben weer naar tandpasta gegaan. Wel hele goedkope ipv merktandpasta.
  Besparende douchekop zoek ik nog naar een goede dus ik kijk even naar jouw verwijzing zometeen.
  Haha, wij hadden eerder ook het hele kastje vol met diverse schoonmaakspullen! Nu staat er schoonmaakazijn, soda, groene zeep, ossegalzeep en marseillezeep voor wasmiddel.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Apart dat jij het tanden poetsen met zuiveringszout vies vind, zo zie je ieder zijn smaak. Heb jij het zuiveringszout puur gebruikt of had je er nog pepermuntolie door gemengd?
   De douchekop kan ik je echt aanbevelen, voor de prijs hoef je het niet te laten :D
   Fijn is dat he, zo weinig schoonmaakmiddelen, het scheelt ook veel geld!

   Verwijderen
 3. Het is onverstandig om je tanden met zuiveringszout te poetsen. Hiermee poets je het glazuur van je tanden en ben je straks veel geld kwijt om de gaatjes te laten herstellen. Een vriend van ons die tandarts is vertelde dit.
  Ilse

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik lees online juist andere berichten, lees dit stukje hieronder maar eens:

   Het zijn zuren die je tandglazuur aantasten. Suikers uit voedsel worden omgezet in zuren en daardoor zijn suikers dus zo slecht voor je tanden.

   Frisdranken danken hun frisse smaak aan het toegevoegde zuur. Ook vruchtensappen en wijnen zijn zuur. Hoe zuurder de drank, hoe erosiever voor het gebit. Een drank met een pH van beneden de 4 kan eroderend werken op het tandglazuur.
   Ook zure voedingsmiddelen kunnen het gebit aantasten. Met name zuur fruit, citrusvruchten en bessen. Ook aangezuurde levensmiddelen (azijnzuur, citroenzuur of dieetzuur) kunnen een probleem vormen.
   Bron: Tandartsplein

   Natriumbicarbonaat is een alkalische stof, het tegenovergestelde van zuur oftewel het is dus een base. Het helpt dus de zuuraanvallen op je tandglazuur te verminderen. Daarom is natriumbicarbonaat vaak de basis voor tandpasta’s.
   Speeksel zorgt voor een bufferende werking tegen de zuren en beschermt je tanden dus tegen cariës en tanderosie. Na het tandenpoetsen is die beschermende laag weg gepoetst en kunnen zuren dus beter inwerken op je tandglazuur wat daardoor aangetast wordt. Te vaak je tanden poetsen is dus niet goed! En vooral niet tandenpoetsen net voor of na het eten van een zuur voedingsmiddel."

   Verwijderen
  2. Onze tandartsvriend zegt dat het niets met zuren te maken heeft maar dat het een schurende werking heeft. Daarmee schuur je de laag glazuur weg.

   Ilse

   Verwijderen
  3. Ik zal het nog eens nazoeken. Maar ik gebruik het al een behoorlijk lange tijd en ik heb geen vreemde dingen aan mijn gebit gemerkt. Ook mijn tandarts is niks opgevallen.

   Verwijderen
  4. Volgens mij heeft die schurende werking meer te maken met het zout dat veel personen mengen met het zuiveringszout (baking soda).
   1/4 zout met 3/4 baking soda (en eventueel een beetje pepermuntolie) is een recept dat veel wordt aangeraden door Amerikaanse sites.
   Als je het echte (keuken)zout weglaat, lijkt me dit geen enkel probleem voor je tanden te kunnen veroorzaken.
   Er zijn bovendien meerdere studies die aantonen dat het gebruik van reguliere tandpasta (met fluoride) nog veel slechter (voor je algemene) gezondheid is.

   Verwijderen
  5. Dank je voor je reactie!
   Ik las recent ook zoiets op de blog van greenevelien, daar stond ook dat de schurende werking van zuiveringszout niet erger is dan die van reguliere tandartsen. Ik ben inmiddels helemaal gerustgesteld :)

   Verwijderen
 4. Je mag (volgens mijn tandarts) hoguit één keer per 4,5 dagen je tanden met zuiveringszout. poetsen ivm de schurende werking!
  Soms kan zuinigheid leiden tot extra kosten (in dit geval - misschien- extra tandartskosten!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik moet eerlijk zeggen dat ik tandartsen niet zo vertrouw :D Ik denk dat zij altijd geld willen verdienen.
   Zoals ik hierboven al zei, ik gebruik zuiveringszout al een lange tijd als tandpasta en ik ( en ook mijn tandarts) heb niks gemerkt aan mijn gebit.
   Maar ik zal nog eens zoeken naar meer info.

   Verwijderen
  2. ....mijn tandarts is een eerlijk en goed mens! Dus ga er maar vanuit dat het inderdaad zo is :-)

   Verwijderen
  3. Tja, mijn tandarts is een beste man maar als ik hem om advies vraag komt hij altijd met dure elektrische tandenborstels en merk-tandpasta aan. Ik krijg dan toch mijn twijfels. :)

   Verwijderen
 5. Ik vind de tips super...maar het is moeilijk om bij sommige mijn partner te overtuigen maar sommige doe ik al en sommige kan ik best doorvoeren!!!
  En in de douche bv gebruiken wij een douche coach...een zandlopertje die 5 min aangeeft...dat scheelt heel veel water.
  Dochter onttrekt zich nog wel eens aan deze douche coach...als we weg zijn denk ik maar verder houden wij ons er goed aan.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dat is inderdaad lastig als je niet alleen woont. Ik heb geluk dat mijn vriend met de meeste dingen gewoon mee doet, dat is fijn.

   Een douche coach heb ik ook ooit gehad, maar deze is stuk gegaan. Ik douche mijzelf tegenwoordig weinig, soms om de dag soms nog minder. Dan was ik mijzelf met een washandje. Dat is helemaal low-budget.

   Wat goed dat jou dochter zich aan de douche coach houd als jij thuis bent, dat scheelt vast veel :) Toen ik tiener was douchte ik veelste lang.

   Verwijderen
 6. Dankjewel voor deze tips, ik stap net in deze wereld dus ik ben nog niet heel ver bezig. Ja ik laat de tv uit als ik alleen ben. Roep vaak als meneer achter zijn pc zit waarom staat de tv aan? Je kunt immers geen twee dingen tegelijk.

  Van de winter wil ik meer dikke kleding dragen zodat de kachel niet echt hoog hoeft (ben koukleum) Verder probeer ik extra veel in de tuin bezig te zijn en alvast planning voor volgend jaar :)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Geen dank!
   Leuk dat je bezig bent met het bewust worden van mogelijke besparingen.

   Ik heb mijn PC ingesteld dat hij in slaap valt als ik langer dan 5 minuten weg ben. Mijzelf kennende ben ik (in dit grote huis) waarschijnlijk even wat anders aan het doen, het scheelt een hoop stroom op deze manier.

   Dikke kleding dragen in de winter scheelt heel veel! Ik draag vaak een thermo-onderbroek/ maillot onder mijn kleding 's winters.
   De tuin is ook een goede. Ik ben nu al aan het bedenken waar ik moet beginnen voor volgend jaar. Leuk is dat he?

   Verwijderen
 7. Waarom is gele zeep goedkoop? Allesreiniger kost nog minder
  Gele zeep ruikt wel heel lekker idd.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik denk dat je in verhouding veel meer kan schoonmaken met een fles gele zeep als met een fles allesreiniger.
   Ik maak bijvoorbeeld allesreiniger in een spuitfles door de gele zeep te verdunnen met water, ik gebruik dan een oplossing van ongeveer 3 EL gele zeep op 750 ml water. Hiermee neem ik mijn aanrecht af, poets ik de badkamer.
   Gele zeep is natuurlijk een allesreiniger.
   Daarnaast is gele zeep beter voor het milieu dan de gemiddelde allesreiniger.

   Verwijderen
 8. Goede tips. Maar los van het feit dat het goed voor het milieu en voor de geest, vraag ik me af hoeveel geld je hiermee kunt besparen. Ik denk dat ik 2 tubes tandpasta per jaar koop, dus dat kost me nooit veel meer dan E 5,- per jaar. Ook ben ik erg benieuwd hoeveel water en gas een energiebesparende douchekop bespaart. Zie mijn "bespaarlijstje" op http://rentenierenophypotheek.blogspot.nl/p/blog-page.html

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Het klopt dat het niet veel geld scheelt, maar dat is ook niet de voornaamste reden waarom ik dit doe. Ik ben ook bezig geweest om alle cosmetica en verzorgingsproducten met rare, milieuvervuilende en potentieel gevaarlijke ingrediënten uit mijn kastje te verwijderen. En in de meeste tandpasta's zit fluor, als je hier even induikt kan je zien dat dit zeker geen veilige stof is! En aangezien het hoofdbestanddeel van tandpasta zuiveringszout is, ben ik naar de simpele versie gegaan.

   Hoeveel gas en water een energiebesparende douchekop scheelt is van zo veel dingen afhankelijk dat ik daar niks over kan zeggen. Ik kan alleen constateren dat met deze douchekop het aantal doorstroomliters per minuut flink verminderd. Afhankelijk van wat je daarvoor gebruikte kan je tussen de 20% en 50% minder water gebruiken voor dezelfde douchetijd.
   Simpel gerekend kan je dan dus datzelfde percentage aan gas besparen (bij douchegebruik).

   Verwijderen
 9. interessant zeg, dat van die azijn als wasverzachter. hoeveel gebruik je dan per was?

  een aantal van jouw besparingsstrategieën werken voor mij ook echt supergoed. ik wil zelf ook tandpasta met zuiveringszout gaan maken. ik gebruik wel al jaren biologische tandpasta zonder fluor. niet goed voor de portemonnée, maar wel beter voor het milieu. ik gebruik nu wel al een jaar zelfgemaakte deodorant met zuiveringszout en cocosolie en dat werkt echt super. beter dan gelijk welke deo die ik ooit heb gehad. gele zeep is sinds een paar maanden mijn nieuwe wondermiddel. ik heb wel nog een aantal flessen gewone schoonmaakmiddelen staan die ik eerst wil opgebruiken. koken voor twee dagen zou ik vaker willen doen, maar is lastig voor mij omdat ik eigenlijk net als je vriend in het buitenland werk ben ik ook vijf dagen van huis. groenten en fruit kweken en één keer per week boodschappen doen daar stappen wij in elk geval nooit meer van af :)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Leuk dat je ook bezig bent met bezuinigen (en het milieu sparen).

   Ik gebruik gewoon een scheut azijn, niet heel veel.
   Het poetsen met zuiveringszout bevalt mij nog steeds prima, en toen ik vorige week bij de tandarts was hoorde ik van hem dat mijn gebit er prima uitzag! Dus geen problemen hiermee.

   Deodorant met kokosolie en zuiveringszout heb ik toevallig ook, werkt inderdaad heel fijn. Ik wissel het af met mijn zoutstick, die ook super werkt.

   Ik kan begrijpen dat het erg lastig is om vaker te koken als je zo veel van huis bent, dat is ook niet te doen. In sommige gevallen moet je roeien met de riemen die je hebt. En als je al zelf groente en fruit kweekt, ben je al een heel eind!

   Verwijderen
 10. Hoi Maia, mag ik vragen wat je bedoelt met gele zeep? Ik ken werk groene, maar gekke niet, of bedoel je D.riehoek in een fles?

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Waar koop jij in Duitsland het zuiveringszout? De naam er van kan ik wel opzoeken bedankt vast, Coosje

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Het zuiveringszout koop ik bij Drogisterij Rossmann of bij de Kaufland.

   Verwijderen
 12. Wat bedoel je met gele zeep? Is dat driehoek zeep?

  BeantwoordenVerwijderen