vrijdag 30 augustus 2013

Overvloed

Gisteren was een goede dag. Ik had gasten en we hebben wat over het terrein gelopen. In het bos kwamen we een appelboom een een pruimenboom tegen, vol met fruit. Dus ik heb gelijk wat bakjes gehaald en we zijn aan de slag gegaan.
Helaas waren de bomen hoog en konden we lang niet overal bij, maar het resultaat mag er zijn. We hebben 5kg roggepruimen geplukt en bijna 3 kilo appels!


Wat een weelde! Een halve kilo pruimen hebben we gelijk opgegeten en de gasten hebben een halve kilo mee naar huis gekregen, dus vandaag aan de slag want er is nog 4 kilo over om jam van te maken.

Het grootste deel van de appels heb ik gisteravond gebruikt om appelmoes van te maken. Ik heb drie grote potten staan. Ik wilde eigenlijk kleine potjes maken maar helaas ben ik bijna door mijn kleine potjes heen.

Maar dat was nog niet alles.Ons land grenst aan een maisveld van de boer. In het begin van de zomer was mij opgevallen dat er aardappelplanten tussen het mais stonden. Ik bedacht me dat deze misschien al klaar waren om te oogsten, dus ik ging even kijken. En ja, tussen het hoge mais zag ik het afgestorven aardappel loof. Dus ik ben heel voorzichtig tussen het mais gekropen om wat aardappels te oogsten, en dat viel niet tegen. Na een stuk of 10 planten had ik een afwasteiltje vol aardappelen.


Dat is mooi meegenomen! Er zit nog zat in de grond, dus voorlopig hoef ik geen aardappelen te kopen. En zo was het een dag vol overvloed!
Straks lekker aan de slag met de pruimen, en vanavond eet ik natuurlijk iets met aardappelen :D

22 opmerkingen:

 1. Wat een rijke oogst! Fijn zeg. Wij hebben ook best veel pruimen.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Heerlijk he? Leuk dat jullie ook veel pruimen hebben. Wat doe jij ermee, ook jam maken?

   Verwijderen
 2. Wat super! En dat allemaal gratis :D Dan smaakt het toch nog extra lekker :D

  BeantwoordenVerwijderen
 3. heerlijk al dat lekkers , geniet ervan

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Fijn hoor! Hier kwam mijn zus gisteren een vergiet vol bramen brengen die ze in het bos geplukt hadden. En vandaag kwam een andere zus met een een vergiet vol marabellen van hun eigen boom! Ook weelde dus bij ons...

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Wat een heerlijkheid, van het weekend ga ik ook eens opzoek naar wat heerlijke bramen om te plukken bij ons in de duinen. Onze eigen plant is helaas nog lang niet sterk genoeg!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Het is mij opgevallen dat er veel bramen zijn overal, dus dat moet goed komen. Succes met plukken!

   Verwijderen
 6. Hopelijk niet al te veel last van de laxerende werking van pruimen.
  :)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Nee hoor, ik heb er niet zo veel gegeten :D
   Ik bewaar ze liever voor de jam!

   Verwijderen
 7. Wauw wat gaaf zeg. Echt leuk en wat genieten dat je dit zo uit de natuur "als verrassing" hebt gevonden. Super. Geniet ervan.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ja leuk he? Dat komt natuurlijk ook omdat we dit jaar nog helemaal aan het ontdekken zijn wat er op ons land staat, het is een hele leuke tijd!

   Verwijderen
 8. Een mooie oogst. Wat kun je je dan rijk en tevreden voelen met al die lekkere dingen uit je tuin, hè? Ik geniet er ook iedere keer weer van. En straks nog een keer.. als de potjes jam en appelmoes op tafel staan.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Zeker, na gedane arbeid is het goed rusten. Het is heerlijk om alle potjes in de kast te zien staan!

   Verwijderen
 9. Fijn, zo'n overvloedige oogst uit de natuur. Geniet ervan!! Helemaal in het kader van zelfvoorzienend leven!!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik geniet met volle teugen! Misschien ga ik van het weekend kijken of ik nog wat appels kan plukken.

   Verwijderen
 10. ....ik neem aan dat je het wel aan buurman-boer gevraagd hebt?

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. De boer verbouwd dit jaar mais, daar blijf ik van af. De aardappelen zijn opgekomen omdat hij vorig jaar aardappelen had en ze niet goed opgeruimd had. Hij gaat niks met de aardappelen doen, ze zitten er per ongeluk tussen. Bovendien is het zelfs slecht als de aardappelen in de grond blijven zitten, want dat verhoogt de kans op ziekten.

   Verwijderen