donderdag 29 augustus 2013

Onze poes is een jager

*pas op, niet voor tere zieltjes*
Nu weet ik wel dat onze poes op muizen jaagt, daarom is ze zo nuttig. En ook al vind ik het (een beetje) zielig, ik wil ook niet mijn huis vol muizen. Het nut is duidelijke en de poes als jager zeer gewenst hier. Dat ze af en toe ook een vogel vangt is dan logisch. Ik zie dat als de natuur. Maar wat ik vandaag vond! Poes heeft een konijn gevangen! En zat het beest smakelijk op te eten!


Hier ben ik toch wel van onder de indruk, poes is klein van stuk en al wat ouder (jaar of 15). Dus om dan zo'n groot beest te vangen is knap. Dat ze hem ook opeet vind ik alleen maar goed. Zij jaagt niet om te spelen, zij zorgt voor zichzelf.


Ze was er zo druk mee vandaag, ze kwam niet eens naar me toe voor aandacht. Ze zal vast wel vol zitten vanavond ;)

16 opmerkingen:

 1. Tja, dat is inderdaad de natuur dat jachtinstinct.
  Maar een heel konijn is wel veel voor zo'n kat zeg...die heeft de eerste dagen niks meer nodig ;-)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dat denk ik ook, ik heb hem gisteravond ook geen eten gegeven. Straks eens kijken of hij honger heeft ;)

   Verwijderen
 2. Ook de poes is op weg naar zelfvoorziening ;) Haha!!

  Maar weet je zeker dat ze hem zelf heeft gevangen en dat het geen kwestie was van dat ze een dood konijn had gevonden? Of eten katten geen aas??

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Poes is zeker zelfvoorzienend, ze woonde hier al voor ons en zorgde toen prima voor zichzelf.

   Ik weet het niet honderd procent zeker, maar poes kennende is ze een behoorlijke jager. Ik denk dat ze het zelf gevangen heeft.

   Verwijderen
 3. mijn kat heeft zelfs jonge hazen en mollen gevangen en verorberd, nu we zijn verhuisd komt er nog wel eens een kikker voor de keukendeur te liggen, verders niets meer. gr Herfstbloem

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Mollen zijn natuurlijk ook leuke prooi. De hazen hier zijn behoorlijk snel en wantrouwig, en bovendien ook heel groot ik weet niet of de poes dat zou kunnen vangen.
   Arme kikkers, daar zit natuurlijk ook niet echt vlees aan :)

   Verwijderen
 4. Ik ben fel tegen mensen die hun katten maar z'n gang laten gaan en los laten lopen. Een kat is een huisdier, niet een wilddier (anders leefde hier wel katten in het wild).

  Begrijp me niet verkeerd, maar ik vind dit een smakeloos verhaal.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Beste grijzepelgrim,
   Ik begrijp je afschuw. Maar onze kat is geen huisdier. Het is een boerderij-kat. Deze kat heeft hier hier ook alleen gewoond en bijna 2 jaar voor zichzelf gezorgd toen niemand hem voerde. Hij leefde toen van muizen, vogels en blijkbaar wat hij verder nog kan vangen.

   Hier in het buitengebied zijn katten het enige wat je behoeden voor een invasie van muizen, en ze zijn echt hard nodig. Je hele huis vol muizen inclusief muizen poep en pis is geen pretje! Dat is pas smakeloos :D

   Verwijderen
  2. Begrijp zelfs eigenlijk de afschuw niet. Het is toch gewoon natuurlijk gedrag van een kat om te jagen, zeker in het buitengebied. Een kat binnen houden en voer met kleurstoffen en conserveringsmiddelen geven, dat is pas smakeloos. Vind ik dan.
   Linda

   Verwijderen
  3. Een kat hoort niet in de natuur thuis. Een kat rondom je eigen erf tegen muizen/ratten, oké. Maar ik moet geen kat op mijn erf hebben. Zal niet de eerste keer zijn dat onze dieren door de kat gepakt worden.

   Er zitten zoveel verwilderde katten hier in onze buurt die de natuur terroriseren. Dat hoort niet naar mijn mening. De kat heeft geen vijanden en zal dus ongestoord zijn gang kunnen gaan. Als de kat in onze natuur thuis hoorde, zat deze er al.

   Ik bedoel, we zetten toch ook geen slangen of andere exotische dieren uit in de natuur?

   Verwijderen
  4. Wat vervelend voor je dat jouw dieren door katten gepakt worden, ik begrijp dat het rot is om je dieren zo te vinden.

   Ik ben het helemaal met je eens dat een overschot aan verwilderde katten niet de bedoeling is.

   Het is inderdaad niet de bedoeling dat we slangen of andere exoten uitzetten, helaas gebeurt dat in de praktijk wel.

   Verwijderen
 5. Herkenbaar!! Wij hebben 6 katten (woonboerderij) en ze komen ook met de regelmaat van de klok kadootjes brengen: muizen, ratten, vogels, mollen en 2x een konijn,,,en eten ook graag alles voor onze neus op!! Volgens onze dierenarts krijgen ze zo alle voedingsstoffen binnen...zeer gezond!!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ja in het buitengebied kunnen ze natuurlijk van alles vinden. En je wil dat jachtinstinct natuurlijk gebruiken, want muizen in je huis is geen pretje.
   Leuk dat je dierenarts dat zegt, ik dacht ook al dat het geen kwaad kon.

   Verwijderen
 6. Het konijn is toch niet ziek geweest? Want onze hond krijgt ze aan de dijk niet te pakken.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dat weet ik niet, maar deze poes is een goede jager. Dus het zou prima kunnen dat ze een konijn kan vangen. Mijn ervaring met honden is dat ze te wild jagen, ze sluipen niet. En konijnen zijn heel snel, je moet ze overvallen.

   Verwijderen
 7. Onze kat jaagde vroeger samen met een ander altijd op echt grote vogels. Er lagen zelfs meeuwen.

  Maar tegenwoordig zie ik haar alleen nog achter vliegen aan rennen.

  BeantwoordenVerwijderen