zaterdag 24 augustus 2013

De kipjes zijn er

Deze keer heel leuk nieuws, onze kipjes zijn er!
Gisteravond kwam vriend uit zijn werk en heeft hij ze meegenomen naar huis, in twee dozen. Vier hennen en een haan. Ze waren gisteravond behoorlijk onwennig toen ze uit de dozen kwamen.


Maar ze begonnen toch voorzichtig een beetje rond te lopen in het hok. Wij waren zeer enthousiast maar probeerden de kippen niet op te jagen en de tijd te geven. Het werd snel donker en toen sprongen ze een voor een op de stok. Toen hebben wij de dozen uit het hok gehaald en zijn wij ook maar naar binnen gegaan, in het donker viel er niks te zien ;)

Vanmorgen waren wij natuurlijk allebei heel erg benieuwd hoe onze nieuwe gasten erbij zaten. Dus wij gelijk bij het hok kijken. Zij waren net zo benieuwd wat wij aan het doen waren, want ze keken net zo hard terug (maar wel van een afstandje).


Omdat deze jonge krielkipjes zeer goed kunnen vliegen was ons aangeraden ze te kortwieken. Na overleg hebben we besloten alleen de haan te kortwieken. Wij gaan er van uit dat de kipjes wel bij hem blijven, en dat scheelt de rest toch wat stress. Dus vriend heeft als een pro de haan gevangen en daarna hebben we samen een deel van zijn veren afgeknipt (voor wie zich zogen maakt: dat is tijdelijk). Toen durfden we het aan om ze in de ren te doen, en zij lijken daar vooralsnog zeer vrolijk. 


Ze begonnen buiten meteen te krabben en zoeken naar eten.
Inmiddels zitten ze lekker buiten in de halfschaduw bij elkaar. Wij lopen met regelmaat even langs de ren en kijken naar 'onze kipjes'. Wij zijn er super blij mee en genieten ervan!

17 opmerkingen:

 1. Reacties
  1. Ja daar kijk ik ook naar uit!
   Ze zijn nog niet aan de leg, maar wel op de leeftijd dat het niet lang meer gaat duren. Zo leuk!

   Verwijderen
 2. Kun je bevruchte eieren eten? Er is een haan bij, dus biologisch gezien is de kans mlsschien vrij groot.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Natuurlijk kun je bevruchte eieren eten! Als je er maar vrij snel bij bent, is het een ei als alle andere eieren.

   Verwijderen
  2. Klopt, ik heb dit ook op voorhand uitgezocht. Maar een bevrucht ei kan je prima eten, zolang er maar niet op gebroed is. Dus gewoon dagelijks eieren rapen en dan is er niks aan de hand.

   Wij vonden een haan erbij gewoon wat leuker :D

   Verwijderen
 3. Wat leuk!! Niks zo lekker als een kakelvers eitje :)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Helemaal eens! En de kippen zijn zo gezellig, dat gekakel en gekrab in de tuin :)

   Verwijderen
 4. Leuk kippen :-)
  En wat goed dat ze zelf op stok gingen. Wij hebben eens kippen gehad die het vertikten om op stok te gaan en gezellig met zijn vieren op een hoopje in een hoek van het nachthok gingen slapen. Maanden geoefend en ze in de avond op stok gezet, maar de dames wilden het niet dus later maar zo gelaten.
  Wat voor kippen heb je?
  Bij jullie op het platteland is het denk ik wel goed dat de kippen kunnen vliegen want er zijn ook meer roofdieren dan gewoon in een achtertuintje in de stad.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Na de dag buiten te zijn geweest gingen ze gisteren niet uit zichzelf het nachthok in. Toen we rond half 8 in de avond naar buiten kwamen zat er een zelfs 3 meter hoog in een boom!
   Met lichte overtuiging hebben we ze het nachthok in gestuurd en toen gingen ze daar vanzelf weer op stok. Dus ze willen in elk geval zeker hoog zitten.
   Ik weet alleen dat het krieltjes zijn, maar ik ben er nog niet achter wat voor :)
   Voor zover ik kan beoordelen kunnen deze dames wel goed voor zichzelf zorgen, dus dat is mooi.

   Verwijderen
 5. Gezellig kipjes. Zo leuk die scharrelende dames om het huis en dan nog lekkere eitjes ook.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. gefeliciteerd met jullie kipjes,gezellig !

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Half 8 was denk ik ook nog vroeg, hier gaan ze ook later op stok, als et echt schemerig is zeg maar.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Het was misschien iets later, maar het was hier behoorlijk schemerig rond die tijd. Maar ze zaten ook op de verkeerde plek, dus we hebben ze daar weggejaagd (heel vriendelijk hoor :)

   Verwijderen
 8. Wat super leuk, ik vind kippen zo geweldig weet ook niet beter of wij hadden ze thuis. Al hadden we nooit een haan. In een rijtjeshuis kon dat niet natuurlijk.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Leuk he?

   Een haan in een rijtjes huis zou volgens mij wel kunnen, ze kraaien pas als ze denken dat het ochtend is. Dus met een heel donker nachthok waar je het pas om bijvoorbeeld 9 uur licht maakt, zouden ze ook pas om die tijd kraaien.

   Maar dan nog is het misschien niet buren vriendelijk :)

   Verwijderen