zaterdag 10 augustus 2013

Fruitbeleg Appel- Kaneel

Ik eet graag jam, en ik maak graag jam. Maar het fruit is niet altijd goedkoop en zeker in de winter niet, daarom heb ik ooit appeljam verzonnen. Appels zijn meestal goedkoop te krijgen. Om de jam wat meer allure te geven noem ik het geen jam, ik noem het fruitbeleg appel kaneel. Het is heerlijk en het smaakt naar appeltaart op brood.


Aangezien ik een redelijke hoeveelheid valappels heb. Was het weer eens tijd om fruitbeleg te maken. In dit geval begin ik met een flinke hoeveelheid appeltjes die geschild en in stukjes gesneden moeten worden.

 

Eerst zet ik alvast een gebakschoteltje in de koelkast en zorg ik dat ik 4 schone (jam) potjes klaar zet. Dan neem ik een pan met water en citroensap om de geschilde appelpartjes in te gooien zodat ze niet verkleuren, en begin ik met frisse moed te schillen.


Na ongeveer 45 minuten schillen heb ik iets meer dan een kilo appelpartjes. Deze snijd ik nog in kleinere stukjes en dan gaat de suiker erbij.


Ik maak gebruik van 2 op 1 geleisuiker. Ik neem dus 1 kilo appels en 500 gram suiker. Als de suiker in de pan zit gaat de pan op een middelhoog vuur.Het ziet er nu zo uit, deze appelstukjes zijn nog veel te groot voor in de jam. Nu neem ik mijn staafmixer en hak ik ongeveer 90% van de appelstukjes fijn. Er blijven wat grotere stukjes inzitten, deze maak ik fijner met een mesje.

 

Nu voeg ik een flinke hoeveelheid kaneel en wat vanille extract toe, en ik blijf het doorroeren. Ik wil dat het mooie goudbruine massa wordt. Als de jam kookt laat ik het een paar minuten doorkoken, en test ik op het koude schoteltje of de dikte goed is. Daarna kan de jam gloeiend heet in de klaargezette glazen potten geschept worden. Vervolgens zet ik ze 10 minuten op zijn kop neer.En dan zijn de potten fruitbeleg klaar. Een leuk labeltje erop en ze kunnen in de voorraadkast.


16 opmerkingen:

 1. Yellow Transparant?
  Ik maak ook al jaren fruitbeleg van appels (behalve van Yellow Transparant ook van Groninger Kroon en Drentse Bellefleur)
  Als de pompoenen klaar zijn voor gebruik maak ik appel-pompoenmarmelade, ook heerlijk! Of ik pers een paar sinaasappels uit, kook daarin de appels! Heb je weer een heel andere smaak!
  Appel/gember is ook zo'n heerljjke combinatie!
  Succes!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik had geen idee welk ras deze appelboom is maar Yellow Transparant zou best kunnen. Ik heb even gezocht op internet en het meeste komt overeen alleen mijn appeltjes zijn wel vrij zoet.
   Verder wat een leuke tips, appel-pompoenmarmelade of met sinaasappels. Ik ga zeker eens wat uitproberen! Bedankt voor de tips!

   Verwijderen
 2. Reacties
  1. `het is ook heerlijk in de yoghurt, met wat rozijntjes en extra kaneel erbij.

   Verwijderen
 3. google eens op appelboter. prettig weekend gezina.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Heerlijk recept. Ga dat zeker ook een keer proberen. Op een of andere manier val ik altijd terug op appelmoes bij appels.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dat deed ik vroeger ook, nu kom ik bijna niet meer toe aan appelmoes maken :)

   Verwijderen
 5. Lijkt me heel lekker, bedankt voor het recept.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Nu ben ik niet zo'n 'jam-fan', maar appeltaart op brood klinkt me wel heeel lekker in de oren. :-)
  Ik vroeg me af of er een manier is om jouw blog te volgen via Friend Connect. Zie ik wat over 't hoofd?

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Het is zeker heel anders dan de meeste jams.

   Euh friend connect, ik zal er eens naar kijken. Sinds ik blog blijk ik toch een grotere digibeet dan ik dacht ;)

   Verwijderen
 7. Goede morgen,

  Ik ben Marco en ben aan het opstarten om huizen te bouwen in hennep. Ik heb veel ervaring opgedaan in Frankrijk in de cevennen en daar bouwen de mensen huizen in het systeem traveaux participatief, dit wil zeggen de ene helpt hem bij het bouwen en als het afgewerkt is helpen we bouwen aan een ander die geholpen geeft enz enz. In Frankrijk kan dit en helpen de mensen elkaar en heb je ecohuis voor weinig geld en er worden geen fossiele brandstoffen gebruik om stenen en tegels te bakken. Ik ben de mening toegedaan dat we beter delen met elkaar dan alles voor ons zelf te houden.

  BeantwoordenVerwijderen
 8. En van de appelschillen maak je appelazijn. Erg goedkoop. Lekker door je recepten en je kunt het gebruiken om mee schoon te maken.

  BeantwoordenVerwijderen