dinsdag 27 augustus 2013

Duurzaam energie beleid?

In het Nederlandse nieuws zie ik dat de regering proeven wil gaan doen met het boren naar schaliegas en ik moet zeggen, ik ben verbaasd. Ik snap niet zo goed waarom de Nederlandse regering alternatieven voor energie in deze richting zoekt. Het boren naar schaliegas is omstreden, er worden giftige chemicaliƫn gebruikt en deze blijven achter in de grond. De kans dat het drinkwater vervuild word is groot. Het feit dat de olie- en gasindustrie zegt dat ze de gevaren kunnen beperken is leuk, maar persoonlijk vertrouw ik de mensen in deze industrie niet. Zij hebben door de jaren heen wel bewezen dat het welzijn van milieu en mens lang niet zo belangrijk is als geld verdienen.
Wat ik niet snap is waarom de overheid geen duurzame initiatieven ondersteund. De zonnepanelen markt in Nederland wordt onderuit gehaald door weinig/slechte subsidieregelingen en ook op andere gebieden van duurzaamheid loopt Nederland achter. Het is op dit moment nu eenmaal zo dat onze overheid verdient aan de niet duurzame energie en dat de duurzame energie geld kost. Jaarlijks verdiend de overheid 35 miljard euro aan belasting op fossiele brandstoffen. Zolang de overheid niet een radicale omslag naar duurzame energie maakt zal er niks veranderen. Laten we hopen dat de Nederlandse burgers massaal protesteren tegen het boren naar schaliegas en dat er naar ze geluisterd gaat worden! En laten we hopen dat er eindelijk iemand het licht gaat zien in Den Haag.

8 opmerkingen:

 1. Tja, de regering is gek geworden, dat is al vaker gebleken sinds (P)rutte aan het roer zit. We mogen wel oppassen dat het geen dictatuur wordt in Nederland.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Het is toch onbegrijpelijk? Het lijkt er inderdaad op dat zulke dingen er door gedrukt worden zonder dat de bevolking erachter staat.
   Maar ja, toch heeft iemand blijkbaar voor de huidige regering gestemd.

   Verwijderen
  2. Blijkbaar wel ja, maar ik weet zeker dat ik daar niet toe behoorde. ;-)

   Verwijderen
 2. Ik woon in de Noordoostpolder en hier wil de overheid proefboringen gaan doen.
  De bevolking hier begrijpt dit idee terecht absoluut niet. We wonen hier op zo'n vruchtbaar stuk land dat zo belangrijk is voor akkerbouw. Dat is het echte goud hier. Daar ga je niet mee gokken voor een paar jaar gas. De verliezen voor mens en milieu zullen niet opwegen tegen de korte termijnwinst van het gas.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik ben het helemaal met je eens. Ik zal voor je hopen dat het niet doorgaat.
   Wat mij betreft is het korte termijn visie en ook gebrek aan inspiratie. Er zijn genoeg alternatieven maar blijkbaar krijgt iemand een leuk zakcentje toegestopt ofzo.

   Verwijderen
  2. Ik hoop zo dat het tegengehouden wordt, geld en macht is soms zo de leidende factor ten kosten van zeer veel goeds. Je kunt ook een petitie tekenen dat je tegen bent, zie hier de link:
   http://www.milieudefensie.nl/schaliegas/petitie/schaliegas-petitie

   Verwijderen
  3. Bedankt voor de link. Ik heb hem bovenaan mijn pagina gezet! Laten we hopen dat het niet door gaat!

   Verwijderen